niedziela, 19 kwietnia 2015

Chleb pszenny na śmietanie - pochwałą prostoty

Czasami jest tak, że znów cały tydzień straszą nas kolejnym, deszczowym weekendem.
Co wtedy?
Wbrew pozorom i demonizującym prognozom, wcale nie modyfikujemy swoich planów, nie wyciągamy arsenału parasoli (parasolów?) i kaloszy z garderoby i nie przeprowadzamy rytuały przeganiającego deszcz.
Wbrew pozorom, uważamy prognozy za jakiś fatalny błąd i po cichu liczymy na słońce.
Na przeciw natrętnym myślom, pieczemy chleb, o skórce cieniutkiej, jasnej, pomarańczowej jak słoneczny dzień. 
Potem przychodzi niedziela, a za oknem jest najjaśniejszy, kwietniowy poranek i trochę się sobie dziwiąc, uśmiechamy się na myśl, że tak naprawdę, wcale nie znamy żadnego rytuału na przepędzenie deszczu.
No, chyba, że rytuał pieczenia domowego chleba... ;)


Chleb pszenny na śmietanie, to bardzo klasyczny, tradycyjny w smaku chlebek.
O niezbyt grubej skórce i delikatnym miąższu, który dzięki dodatkowi śmietany pozostaje miękki i świeży nawet na trzeci dzień.  
Najlepiej sprawdza się na kanapkach z jajkiem, polecam! :)

Chleb pszenny na śmietanie
/1 mały chlebek/

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g śmietany (użyłam 18%)
  • 110 g ciepłej wody
  • łyżeczka cukru + łyżeczka soli
  • 3 g suchych drożdży
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i drożdże i wymieszać. Następnie dodać śmietanę, ciepłą wodę i pokrojony koperek. Szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny . Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta uformować bochenek i przełożyć do foremki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec przez ok. 35-40 minut w 190 st.C. Kroić po wystudzeniu.



19 komentarzy:

  1. Idealny przepis dla mnie na dziś :d ciasto już wyrasta, tylko nie wiedzieć czemu wyszło mi trochę lepkie..mam nadzieje że nie wpłynie to na efekt końcowy...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać, jak Ci wyszło! :)

      Usuń
    2. smakowo chleb wyszedł całkiem niezły,ale był z deczka zbity...wkrótce zrobie drugie podejście i mam nadzieje że będzie wyglądał idealnie tak jak u Ciebie ;)

      Usuń
    3. za drugim razem to już na pewno będzie idealny! :)

      Usuń
  2. Sądzisz, że na śmietanie 10% wyjdzie? (Brzmi kusząco, a tylko taka dysponuję :P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sądzę, że wyszłoby nawet na jogurcie :)
      z taką śmietaną z pewnością wyjdzie! :)

      Usuń
  3. A ta śmietana to taka gęsta z kubeczka czy płynna w kartoniku? Kusi mnie a może miałabym wszystkie składniki... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jakie wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ładnie wypieczony, skuszę się chyba! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co to za pasta pod jajkiem ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pasta z łososiem, kanapkowa, z biedronki :P
      będąc chora, poprosiłam o zakup łososia kanapkowego, a otrzymałam...coś takiego :P
      zjadliwe, ale więcej na pewno nie będę tego chciała ;)

      Usuń
  7. Fajny pomysł na prosty i niewyamagający specjalnych umiejętności chleb :)
    PS. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bo od chleba zaczyna się dzień, dobry dzień :) zdjęcia super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja co prawda śmietany nie znoszę ale chlebek wygląda naprawdę pysznie! Gratuluje zdolności bo to ponad moje umiejętności kulinarne. :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękne zdjęcia! Widać, że dużo się nauczyłaś na tym szybkim kursie fotografii!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...