czwartek, 16 kwietnia 2015

Tartaletki z twarożkiem, owocami i...niespodzianką! :)

Mimo, że może nie widać tego po moim ostatnim wpisie z foto-menu (klik), jestem wielbicielką białego sera do tego stopnia, że czasem drżę na myśl o poziomie zakwaszenia swego organizmu.
Plaster półtłustego twarogu na kanapkę z pomidorem, naleśniki z ricottą na obiad, a na białkową kolację - słodki twarożek ze śmietanką.
No i jak ciasto, to raczej wiadomo, że sernik. ;)
I na przykład takie urocze tartaletki z nażelowanymi owocami i puszystym śmietanowo-budyniowym kremem to...zdecydowanie nie moja bajka.
Chyba, że...
Chyba że, tym słodkim, puszystym kremem wypełniającym kruche ciasto jest...twarożek! <3
Wtedy, taka twarożkowa tartaletka to całkiem dietetyczna, białkowa kolacja, czyż nie? ;)
Bo przecież kto by tam patrzył, że ta niewinna, zwieńczona owocami, serowa chmurka skrywa pod sobą słodką, ciut grzeszną niespodziankę... :)
Twarożek, malinymasa krówkowa.
Twarożek, banany i nutella.
Twarożek, borówkimasło orzechowe.

No to którą wybieracie? :)
Tartaletki z twarożkiem, owocami i niespodzianką 
/3 tartaletki o średnicy 11 cm/
(wartość energetyczna jednej tartaletki - ok. 500 kcal)

kruche ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • pół żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
twarożek: ja użyłam kupnego, tzw. ''Twarożek domowy'' z Piątnicy, 200 g ( jest np. w Biedronce) i dodałam do niego łyżeczkę cukru wanilinowego oraz słodzik, jeśli nie możecie takiego nigdzie dostać to po prostu wymieszajcie 200 g twarogu półtłustego z dużą łychą śmietany, cukrem waniliowym i słodzikiem/cukrem do smaku :)
+ masa krówkowa (kajmak), krem czekoladowy typu Nutella, masło orzechowe (najlepiej z kawałkami orzeszków) oraz ulubione owoce (u mnie maliny, banany, borówki)

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło oraz żółtko. Składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę i szybko zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto schłodzić 30 minut w lodówce.
Foremki do tartaletek wysmarować roztopionym masłem, ciasto rozwałkować na placek, podzielić na trzy części i każdą z nich wyścielić natłuszczone foremki. 
Ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec 15 minut w 190 stopniach, do zrumienienia.
Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekka ostudzić, delikatnie wyciągnąć z foremek.

Spód babeczek wypełniać kolejno ulubionym kremem, twarożkiem i owocami (banany skropić sokiem z cytryny, by nie sczerniały).
No i jeść. :)



13 komentarzy:

  1. Borówki i masło orzechowe! Od lat moje ulubione połączenie, więc to tą ci kradnę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadłam, że będzie to jakiś słodki akcent! U ciebie zawsze mega słodko! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tu jest tak zawsze pięknie i kolorowo... Każde Twoje danie jest fantastyczne, nawet wydawałoby się zwykłe tartaletki.

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie
    P.s. poproszę troszkę tęczowych kolorów do mojego miasta, bo tak tu szaro dzisiaj...

    OdpowiedzUsuń
  4. Tęczowy zawrót głowy :) wszystkie chcę spróbować choć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej spodobało mi się połączenie kajmaku i malin. To musi być genialne!

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedy koljny jadłospis?tez niedawno miałam gastrofaze na nabiał :) ale moja cera tego bardzo nie lubi...

    OdpowiedzUsuń
  7. Twarożek masło orzechowe i borówki! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta z masłem orzechowym musiała być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. ta z malinami najlepsza!
    ja ja lubię tu wpadać, na Twojego bloga...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne te tartaletki! *.*
    Nie wiedziałabym naprawdę, którą wybrać.. ale chyba maliny i karmel wygrywa! :D
    Cudowne zdjęcia robisz!

    OdpowiedzUsuń
  11. Osobiście wymieszałabym twaróg z masą kajmakową, położyła na surowy spód maliny, zakryła powstałą masą i zapiekła :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepisy! Kiedyś na pewno przetestuje 😃

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...