niedziela, 8 lutego 2015

Chleb śródziemnomorski z suszonymi pomidorami i oliwkami

Marzą mi się nowe podróże.
Budzę się w środku nocy i podłączona do domowego wifi, pod kołdrą, wyszukuję na smartfonie tanie loty z Wrocławia do Bergamo. I do Lizbony, na Maltę, do Rzymu, gdziekolwiek.
Chcę już wiosnę - ba, lato! - ciepły wiatr we włosach, zapach morskich fal rozbitych w parzącym stopy piasku, smak i aromat śródziemnomorskiej kuchni, radość, beztroskę, wolność.
Z tęsknotą wbijam wzrok w snujące po niebie samoloty.
W myślach rozkładam skrzydła i wzbijam się ponad chmury, zostawiając za sobą wszystko.
Swoją drogą, też lubicie te sny, w których potraficie latać?
To moje ulubione... :)
Smak lata to nie tylko truskawki, malinki i koktajle z palemką.  
Zimą najbardziej brakuje mi słodkich, wygrzanych na słońcu, czerwonych pomidorów.
Te szklarniowe bladziaki w ogóle nie mają teraz smaku, a dobre malinówki zrujnowałyby aktualnie mój budżet (60 zł/kg !).
W taki chwilach, z pomocą przychodzą...suszone pomidory
Słodkie, aromatyczne, dobrze doprawione...świetne do chleba, jak i... w chlebie! :)
Tak! Dzisiejszy chlebek upiekłam z dodatkiem suszonych pomidorów oraz zielonych oliwek.
Zamiast oleju użyłam oleistej zalewy ze słoiczka z pomidorami.
Efekt? Pyszny, lekko słodkawy chlebek śródziemnomorski!
Pachnący słońcem, przygodą, wakacjami...
Smakujący latem.

Chleb najlepiej smakuje posmarowany samym masłem, choć ja jadłam go z dodatkiem włoskiej szynki prosciutto. Idealnie komponuję się również z...polską jajecznicą! ;)
Polecam!
Przepis podpatrzony tu.
Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami
/jeden bochenek, keksówka 25 cm długości/
(wartość energetyczna w 100 g - ok. 280 kcal)
  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant ( 7 g)
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 kopiate łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 25 g oleistej zalewy ze słoiczka z pomidorami lub zwykłej oliwy
  • 8 połówek suszonych pomidorów (w oleju słonecznikowym) pokrojonych w paseczki
  • garść oliwek pokrojonych w kółeczka (u mnie zielone)
  • roztrzepane jajko do posmarowania chleba
Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać podgrzane, ciepłe mleko i ciepłą wodę oraz olej ze słoiczka z pomidorami. Wszystko wymieszać i  dobrze zagnieść. Pod koniec zagniatania, gdy z ciasta będzie się już formować kula - dodać pomidorki i oliwki - wgniatając je w ciasto. Zagnieść wszystko do momentu, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok. 2 godziny (chlebek powinien dobrze wyrosnąć ponad powierzchnię keksówki). Po tym czasie, posmarować chleb roztrzepanym jajkiem i wsadzić go, do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez 40 minut, po 20 minutach pieczenia przykrywając chlebek papierem do pieczenia/folią aluminiową, jeśli zacznie się za mocno przypiekać.
Studzić na kratce. 

8 komentarzy:

  1. Wow, boski ten chleb! :)
    Z chęcią bym spróbowała, bo nie mam ręki do domowego pieczywa.
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja,wygląda super;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki masz obiektyw?

    OdpowiedzUsuń
  4. Często mam tak, że nocami otwieram atlas geograficzny i zaznaczam do których miast bym chciała pojechać...
    A chleb wygląda rewelacyjnie ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak pięknie piszesz ,że można się rozmarzyć.. <3
    A co do śniadania.. niech ktoś mi przyjdzie takie zrobi :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy taki chleb wyjdzie tylko z mąki pełnoziarnistej, czy nie mam co się nawet zabierać? Staram się ograniczyć ilość "czystego" pieczywa, ale jednak słabo mi to idzie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbowałabym podmienić część mąki pszennej na pszenną pełnoziarnistą, np. połowę porcji z przepisu, tak 250 g :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...