wtorek, 15 października 2013

Szarlotka orzechowa, pełnoziarnista - królowa jesieni

Jakie ciasto najbardziej kojarzy Wam się z jesienią?
Bo mi szarlotka. :)
Kuszącą cynamonem i jabłkami z polskich sadów, które właśnie teraz dają najsłodsze owoce...
Myślę, że fajnie byłoby mieć swój sad.
No, albo przynajmniej jedną jabłonkę. ;)
Choć nawet i bez niej za oknem, możecie upiec najlepszą, najbardziej kruchą i najmocniej pachnącą orzechami...szarlotkę.
To prawdziwa królowa tej jesieni
Gruba , rozpływająca się w ustach (serio!) warstwa jabłek uprażonych z miodem i rodzynkami, ukryta pod waniliową, bezową pianką.
Wszystko zamknięte w orzechowej otoczce, cieniutkiego, kruchego ciasta...
W dodatku z pełnoziarnistej maki, więc nie ma lipy. ;)


Kto jej skosztuje - się zakochuje.
I między kęsami wymrukuje, że innej szarlotki już nie spróbuje... ;)

Za najlepsze, pachnące jesienią ciasto, dziękuję autorce bloga Gotuję, bo lubię. :)

Szarlotka orzechowa, pełnoziarnista
/tortownica 23 cm - ok. 8 sporych porcji, lub 16 malutkich/
(wartość energetyczna jednej, dużej porcji - ok. 580 kcal)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (można dać zwykłą)
  • 150 g masła
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka


Orzechy upraż na suchej patelni. Daj im się zezłocić, a nawet lekko przypalić. Zmiel w blenderze na drobny pył i pozostaw do ostygnięcia. Mąkę przemieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami. Dodaj masło, posiekaj je ze składnikami sypkimi, a kiedy kawałki masła będą nie większe niż ziarnka grochu dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części: 1/3 uformuj w kulę, owiń folią i schowaj do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylep tortownicę (24 cm) do mniej więcej połowy wysokości. Ciasto nakłuj widelcem i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 godziny (lub zamrażarki na ok 30 minut). Ciasto równie dobrze możesz przygotować dzień wcześniej. Kiedy ciasto się chłodzi przygotuj jabłka:


  • 6 dużych jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki miodu


Jabłka obierz ze skórki i pokrój na plasterki. W rondlu rozpuść masło, dodaj jabłka i rodzynki. Duś chwilę na wysokim ogniu, potem skręć do połówy, dodaj miód i cynamon. Duś do momentu aż wyparuje cały sok, który puszczą jabłka, a te zamienią się w mus. Jabłka zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia. 
Przestudzone jabłka wyłóż na wcześniej przygotowany spód. Rozłóż równomiernie, przygotuj bezę.
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru waniliowego

Białka ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż się rozpuści, a piana stanie się gęsta i sztywna. Rozprowadź bezę równomiernie na warstwie jabłek. Wyjmij pozostałą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na bezę.
Ciasto piecz w 175 stopniach przez ok. 45 minut. Ostudź, posyp cukrem pudrem i pokrój na duże kawałki.



51 komentarzy:

  1. Fantastyczna! Piękne zdjęcia!

    Zapraszam na Domowe Wypieki:)
    http://domowe-wypieki.com/ciasto-z-konfitura-z-pomaranczy-kakaowa-beza-i-kremem-owsiano-kawowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Aktualnie mam lekką "fazę" na wszystkie wypieki z orzechami więc wpadłam na ten blog w odpowiednim momencie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam szarlotkę, naj ciasto pod Słońcem ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybym tylko umiała robić takie cuda, sprawiłabym takie ciacho Rodzicom. Oszaleliby!:))

    OdpowiedzUsuń
  5. czy mogę się wprosić na kawałeczek?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się pomysł na dodanie orzechów, zapamiętuję i następnym razem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. że tak powiem- O JACIEŻ PIERDZIELĘ! :D w weekend robię. z mamą. koniecznie! btw, na pierwszy rzut oka nie wygląda jak kruche ciasto, tylko ucierane :P czy tylko mnie się tak wydaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo tak! koniecznie zrób i napisz mi, jak Ci wyszła! :))

      Usuń
  8. cudowna szarlotka, to zdecydowanie najpyszniejsza królowa jesieni !! uwielbiam ten smak i zapach ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne zdjęcia, a szarlotka.. o mamo *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Roksanko, jesteś mistrzynią, właśnie się do niej przymierzałam od wczoraj, a dziś u Ciebie przepis. Jutro robię. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie opisuj mi tego smaku, tylko dawaj kawałek ;>

    OdpowiedzUsuń
  12. Jejku, tak bardzo bym zrobiła i zjadła, ale szkoda że jestem uczulona na orzechy ;/

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy na pewno dobrze policzyłaś kcal?! Aż tyle?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o mój boże! a co jeżeli będzie 581? :OOOO

      Usuń
    2. :O

      jeden taki kawałek to 1/8 tortownicy i waży ok 250 g :p
      Na tak spooory kawał ciacha to wcale nie dużo. ;)

      Usuń
  14. Genialne zdjęcia, pieknie podane :) Ciacho wyszło super, jednak jeśli chodzi o szarlotkę to dla mnie zawsze królować będzie tylko ta mamina :)

    OdpowiedzUsuń
  15. o tak, zdecydowanie niezastąpiona królowa :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dlaczego mieszkasz tak daleko ? ;)
    to chyba jestem szczęściarą bo mam własny sad <3

    OdpowiedzUsuń
  17. O matko, ale ona apetycznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kupiłas mnie, zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mogłabym wpaść do Ciebie na kawałek? ten duży oczywiście ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda genialnie, fajnie, że orzechowa i pełnoziarnista!

    OdpowiedzUsuń
  21. szarlotkę uwielbiam :0 a Twoja orzechowa wersja kuuuusi <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja tem jestem wierna szarlotce mojego dziadka, ale ta Twoja... No kusisz, kusisz ^^

    OdpowiedzUsuń
  23. Odpowiedzi
    1. cudna aranżacja do ciasta, tło i wogóle, estetycznie rewelacja, ;))

      Usuń
  24. Wygląda wspaniale, zasługuje na miano królowej :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Rocksanko co byś zrobiła jeśli w Twoje ręce wpadłby słoiczek z kawałkami dyni w zalewnie słodko kwaśnej? Z czym to jeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm...a może na kromki z razowego chleba?
      grube plastry białego sera, na to te kawałki dyni, rukola i świeżo mielony, czarny pieprz - jak myślisz? :)

      Usuń
  26. Dzień dobry, czy mogę kawałek porwać? Nawet nie kawałek, a widzę tutaj u Ciebie dość spore kawałki :) Ale to dobrze, będzie więcej dla mnie :)
    W każdym bądź razie zdjęcia pięknie odzwierciedlają jesienność tego pysznego ciasta :) Super

    OdpowiedzUsuń
  27. Też ją piekłam i uważam tak samo jak Ty - ta szarlotka jest genialna i zdecydowanie top 1!

    OdpowiedzUsuń
  28. Czym mogę zmielić orzechy ? Nie mam blendera :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak ja - wrzucić orzechy do woreczka i walić po nim tłuczkiem do mięsa albo wałkiem do ciasta. :) i już :)

      Usuń
  29. Takiej wersji szarlotki nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  30. tak się dziś zastanawiałam jak smakowałby sernik, gdyby do ciasta przed upieczeniem dodać rozkruszone cukierki krówki. Wypróbowałby to ktoś dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  31. A to ja potwierdzam pyszność tej szarlotki! Robiłam rok temu i jest naprawdę przepyszna, najlepsza! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Szarlotka jest niesamowita! Robiłam ją w niedzielę, zjedliśmy jeszcze gorącą. Za chwilę zabieram sie za nią znowu, bo chcemy posmakować jej też po wystygnięciu :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Można zrobić bez bezy ? :D zamieniać coś wtedy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić bez, wystarczy ją pominąć i już nic nie zmieniać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...