poniedziałek, 28 października 2013

Domowe ciasteczka ''Pieguski'' - napakowane czekoladą i orzechami!


Też tak macie, że cały tydzień planujecie, co zrobicie, kiedy już będzie weekend, a gdy nadchodzi sobota...najchętniej nie wychodzilibyście z łóżka? :D
Nie upiekłam więc ciasta, ani nie zjedliśmy pizzy na kolację.
Na szczęście, TE ciastka zrobiłam już w środę, a kiedy w niedziele siedziałam na trybunach Hali Stulecia, oglądając mistrzostwa świata w podnoszeniu ciężarów (tak, serio tak spędziłam weekend) - one nadal były pyszne, chrupiące i świeże (tzn. ciastka - nie mistrzostwa).
Nadchodzącą sobotę zostawcie więc na leniuchowanie.
A w tygodniu upieczcie...

...domowe ''Pieguski''
Są lepsze, niż te ze sklepu, są (lekko) pełnoziarniste no i dodatki dobieracie sami.
Czekolada, orzechy, bakalie...szczerze?
Trochę żałuję, że nie dodałam rodzynek, ale ''nie-rodzynkolubni'' byli mi za to wdzięczni.
Wy dorzućcie, co chcecie!
Ciacha nie są - o dziwo- bardzo słodkie, więc jeśli nie dodacie rodzynek, proponuję zwiększyć ilość cukru.
Spróbujcie zanurzyć je w kubku gorzkiej herbaty - będziecie zachwyceni! :)

Domowe ciasteczka PIEGUSKI 
/ok. 22 ciasteczka/
(wartość energetyczna 1 ciacha - ok. 112 kcal)


  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (jak nie dodajesz rodzynek - daj 130 g cukru)
  • 170 g mąki (dałam 100 g zwykłej, pszennej + 70 g pełnoziarnistej)
  • 1 białko z jajka 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 75 g czekolady (użyłam gorzkiej i mlecznej)
  • pół szklanki orzechów (u mnie laskowe) 
  • ew. kokos, bakalie, słonecznik itp.


Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać białko jaja i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie
wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę (można podzielić i jedne zrobić z orzechami, a drugie z
czekoladą).
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując
dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną"
Piec 10-15 minut.




pozdrawiam. :)



60 komentarzy:

  1. Co tu dużo mówić? Uwielbiam pieguski ;)
    Ostatnie zdjęcie jest urocze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. faktycznie - zapomniałam dodać mąkę w przepisie, ależ ze mnie gapa! ;)
      ale już poprawiłam - 170 g mąki, pomieszana pszenna z pełnoziarnistą :)

      Usuń
  3. Super wyszły Ci te ciasteczka :) Wyglądają pysznie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! i ze zdrowym masełkiem zamiast tej obleśnej margaryny, wszechobecnej w sklepowych ciastkach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam i lubię je pyszności! i można dodać co się komu podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, dla mnie to bezkonkurencyjne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś podobne i wiem, tak jak mówisz, że lepsze niż sklepowe. Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe pieguski! nic ich nie zastąpi :) skradłabym Ci choć jednego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz kocham ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciastka wyglądają cudownie, mam nadzieję, że będą też tak smakowały ^^
    Ale w tym poście to Ty wyglądasz najlepiej! Nie wiem co robisz, ale masz mega cerę, no i ślicznie Ci w czerwonym !

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładne zdjęcia :) Ciacho z chęcią bym schrupała!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zapisuję się w kolejce do Ciebie na takie ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aaaaa! dyniowe :) super pomysł , do mleka czy kawy idealne ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. domowe słodkości przemawiają do mnie bardziej niż te kupne i wyglądają o niebo smaczniej :3

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak ja lubię takie domowe ciacha! Wiadomo co się w nich znajduje i dodatki dobieramy wedle upodobań. U mnie w domu są sami rodzynkożercy, więc nie byłoby dylematu.
    Zamiast herbaty jednak szklanka mleka! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. jedne z lepszych ciastek :) Te z tego przepisu muszą być genialne więc myślę że niedługo posiedzę trochę z nimi w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ cudne!
    Z rodzynkami pewnie byłyby jeszcze lepsze... :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej :)

    Od dłuższego czasu śledzę Twojego bloga. Uważam, że jesteś niezwykle ciekawą osobą. Sama mam podobną ,,przypadłość", z której wychodzę ( ostatnimi czasy robę duże postępy). Chiałabym z Tobą porozmaiwac jeśli byś chciała. Sama uwielbiam gotować, więc myślę, że mamy sporo wspólnego. Od kiedy wyjechałam na studia wszystko zmieniło się na lepsze i mam nadzieję, że wkrótce będę mogła zjeść kilka ciastek bez zastanawiania się jaki wpływ mogą mieć one na sylwetkę ;)

    jeśli chciałabyś się zapoznać to pisz : anilecram7@gmail.com

    Marcela

    OdpowiedzUsuń
  20. Po prostu wyglądają niesamowicie i przepysznie! I do tego cudne zdjęcia!! Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie na MK Czytuje lub MK Gotuje;)

    OdpowiedzUsuń
  21. jakie masz obecnie bmi?

    OdpowiedzUsuń
  22. Super te ciacha! A piosenka przyczepiła się do mnie na dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pieguski to chyba moje ulubione kupne ciastka. Choć te kupne i tak nie będą lepsze od domowych! ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. porwałabym kilka! i bardzo mi się podoba, że są bez rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Co za szczęście, że ciacha są bez rodzynek! :D
    Wyglądają świetnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy ciasto wychodzi płynne czy zbite ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardziej zbite, takie ciasteczkowe :))

      Usuń
  27. właśnie siedzą w piekarniku :))) rosną jak szalone!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, najlepsze nocne pieczenie ! :)

      Usuń
  28. Świetny przepis! Jak byłam mała uwielbiałam sklepowe pieguski, ale te są o niebo lepsze!

    A tu wyniki mojego pieczenia ;)
    http://dziewczynadozjedzenia.blogspot.co.uk/2014/04/ciasteczka-pieguski-naadowane-czekolada.html

    OdpowiedzUsuń
  29. ile wyjdzie tych ciastek ?

    OdpowiedzUsuń
  30. Mam pytanie w przepisie jest białko, a w sposobie przyrządzenia jajko. Więc co dodać?

    OdpowiedzUsuń
  31. Zrobilam, już zjedzone. Byłam zachwycona smakiem, po dwóch dniach zrobiły się bardziej chrupiące i jeszcze lepiej smakowały. Nie wierzylam ale rzeczywiście bardzo przypominają pieguski! Dodatek mąki pełnoziarnistej (ja dałam pół na pół ze zwykła) sprawia że mają głębszy i bardziej wytrawny smak, ale mnie to bardzo odpowiada :) Dzięki za fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, bardzo się ciesze, że się udały i - przede wszystkim - że smakowały! :)
      pozdrawiam ciepło! :*

      Usuń
  32. Z przykrością muszę stwierdzić, że przepis jest beznadziejny, te ciastka ze zdjęcia to chyba są tak naprawdę z paczki ;/ ciasto się w ogóle nie kleiło, nie powstała z tego żadna masa. Przypominało to młode, ugotowane, lekko strzepane ziemniaki, ciężko się formuje, a w trakcie pieczenia wszystko się rozlewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi przykro, że nie wyszły Ci te ciastka.
      jesteś pierwszą osobą, której się nie udały, wszyscy je wychwalają i zapewniam Cię, że te ze zdjęcia wcale nie są z paczki. ;)
      nie wiem, co mogło pójść nie tak - czy na pewno zostało użyte prawdziwe, miękkie masło?
      czy nie została użyta zbyt duża ilość mąki?
      proponuję pokombinować z przepisem, a na pewno się uda, te ciastka to żaden pic na wodę - wychodzą i koniec, cierpliwości i bez nerwów. ;)

      Usuń
  33. Potwierdzam, wlasnie się pieka i według mnie (zupełnego amatora) sa mega proste...mam nadzieje ze będą smakować....ale tez nie rozumiem czemu nie wyszly?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak, smakują? :)
      następnym razem polecam upiec te, które dodałam dzisiaj na bloga - są przegenialne <3 :)

      Usuń
  34. Również wtedy byłem na tych mistrzostwach :D piąteczka :D !

    OdpowiedzUsuń
  35. Niestety nie wyszly przygotowane zgodnie z przepisem co do grama . Rozlaly sie na blasze i nic z tego nie wyszly ,szkoda ... strata czasu .... :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, to już drugi taki komentarz.... :( nie mam pojęcia, czemu nie wychodzą - większości osób komentujących się udały. Muszę chyba na dniach jeszcze raz przetestować ten przepis i sprawdzić, jak wyjdą tym razem - jeśli naniosę jakies zmiany w przepisie - na pewno dam o tym znac na blogu!
      Pozdrawiam i mam nadzieję, że wszystkie następne wypieki pięknie się udadzą :) <3

      Usuń
  36. Zrobiłam dziś ciasteczka z Twojego przepisu.. są rewelacyjne! O niebo lepsze niż sklepowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki! :* bardzo się cieszę, że smakują! :)

      Usuń
  37. jest możliwość zastąpienia masła margaryną, czy to nie wyjdzie? :)

    OdpowiedzUsuń
  38. A mozna dodac tylko make pszenna pelnoziarnista?i czy zamiast sody moge dodac proszek do pieczenia?nie lubie smaku sody w wypiekach:/

    OdpowiedzUsuń
  39. Upiekłam ciastka wczoraj i smakowo wyszły doskonałe. <3
    Niestety były jednak mocno twarde i zastanawiam się, w jaki sposób można by sprawić, aby wychodziły bardziej kruche, delikatniejsze?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...