niedziela, 13 października 2013

Razowa chałka dyniowa

Przysięgam - to już ostatni przepis z użyciem dyni!
No, a przynajmniej w tym roku. :D
Puszysta, pomarańczowa chałka, która - poza dynią - skrywa w sobie... razową mąkę!
Lekko słodka i mięciutka - sprawdza się solo, z dżemem, a nawet z polędwicą sopocką i działkowym pomidorem. ;)
Dyniowe bułeczki, które pokazałam któregoś ranka na tęczowym fejsbuku (KLIK), tak bardzo Wam się spodobały, że postanowiłam znów wykorzystać dynię w domowym pieczywie.
(focia z Instagramu - obserwujcie mnie! :D KLIK)

Tym razem -  zanim po chałce zostały tylko ziarnka maku - zdążyłam zrobić zdjęcia, więc dzielę się przepisem... ;)
Razowa chałka dyniowa
/1 chałka ok. 500 g/
(wartość energetyczna w 100g - ok. 320 kcal)


  • 140 g mąki pszennej razowej (może być pełnoziarnista)
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 60 ml ciepłej wody
  • 25 g oleju
  • 60 g puree z dyni (jak zrobić puree? KLIK)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania chałki + ew. mak/sezam do
    posypania wierzchu
Drożdże zalać ciepłą wodą, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, puree z dyni, olej, cukier i sól. Wymieszać. Dodać 3/4 przygotowanej mąki. Wyrabiać około 10 minut dodając powoli mąkę (w między czasie dosypując mąki) Ciasto powinno delikatnie się kleić, być sprężyste i miękkie.
Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misie, przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 5 wałeczków. Zapleść chałkę, krawędzie podwijając pod spód. Uformowaną chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wsadzić do keksówki. 


Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut. Wyrośniętą chałkę posmarować jakiem, ew. posypać makiem/sezamem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.



28 komentarzy:

  1. rewelacja, idealna na sezon dyniowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak puszyście i delikatnie..mmm z dżemikiem to marzenie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! Na śniadanko idealna :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna chałka i wspaniałe zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. W wersji z masłem, sopocką i pomidorem to dla mnie ideał :D

    OdpowiedzUsuń
  6. dodawaj dyniowe przepisy , mi to się podoba ! a na taką chałkę to mam akurat ochotę, do kawki idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękny kolor, no i wygląda na przyjemnie puszystą! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zdrowa chałka? jesteś mistrzynią! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. E tam ostatni. Im więcej dobrych przepisów z dyni tym lepiej! A ten do takich właśnie należy:) prezentuje sie znakomicie i pewnie jeszcze lepiej smakuje:) wcale sie nie że został po niej tylko mak! ah ten kolorek:))

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam chałkę i dynię. dla mnie ideał! koniecznie zrobię i posmaruję masłem orzechowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Poczęstuj mnie takim śniadankiem, aaaa!

    OdpowiedzUsuń
  12. ostatnio sama myślałam, żeby zrobić coś takiego! wyprzedziłaś mnie :)
    nie mogę przestać się zachwycać kolorkiem jaki nadaje dynia każdej potrawie, ciastu, no po prostu wszystkiemu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Rocksanko ! bardzo podobają mi się Twoje piosenki i też bym chciała jak ktoś tak kiedyś żebyś mi wysłała :)
    to mój email klaudia199504@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. O rany, już wyobrażam sobie, jak musi smakować :3333333333333333333

    OdpowiedzUsuń
  15. Ma świetny kolor ;) Musiała być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zabieram się dziś za ten przepis, mam nadzieję, że wyjdzie mi tak ładnie jak Tobie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super - daj znać, jak Ci wyszła! :)

      Usuń
    2. Wyszła super, nie taka żółciutka wprawdzie, ale pycha. Właśnie jem na śniadanie :) http://zapodaj.net/427191ca79aca.jpg.html - tak wygląda

      Usuń
    3. wow - prześliczna! i jak równiutko zapleciona! :)
      mam nadzieję, że miałaś smaczne śniadanko :)

      Usuń
  17. O mamo! Z takim dżemem malinowym, pychotka! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudna ta chałka :) No i ten kolor - oczarował mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Upiekłam, bardzo dobra :)
    http://przystole.blox.pl/2014/03/Dyniowa-chalka-razowa.html

    OdpowiedzUsuń
  20. można użyć samej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że nie, wyjdzie zbita i moze nawet nie urosnąc.. :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...