środa, 6 listopada 2013

Piernikowe muffiny z powidłami i czekoladą - ależ one pachną! :)

Ja wiem, że to jeszcze nie pora, ale nie mogłam się już powstrzymać. 
Miałam wieeelkąąą ochotę na...piernik.
Teraz i już, a nie dopiero w grudniu, kiedy to wszyscy - jak jeden mąż - zaczną hurtowo pierniczyć. ;)
Żeby jednak nie było przed-świątecznego faux pas - upiekłam jedynie małe (choć wyrosły gigantyczne!), korzenne muffinki - zamiast jednego, tradycyjnego piernika.
Nadziane powidłami (lub ulubionym dżemem!), przykryte czekoladą (mleczną/białą/gorzką) i pachnące tak, że....ojjj. ;)
W sam raz, by zaspokoić każdy mały (a nawet duży!), piernikowy głód. ;)
Babeczki są wyłącznie na miodzie (bez dosypywania cukru) i - jak to ciasto piernikowe - z każdy dniem zyskują na 'mocy'.
Co to znaczy?
Że jutro będą smakować lepiej, niż dziś.
Pojutrze - jeszcze lepiej.
Po-pojutrze...nie no, serio ktoś by tyle wytrzymał? ;)
Jeśli, tak jak ja, nie umiecie wyczekać do świąt - upieczcie sobie te muffiny dzisiaj!
Tradycjonaliści niech koniecznie zapiszą przepis, by nie zapomnieć o nim przed 24 grudnia! ;)


Piernikowe muffiny z powidłami i czekoladą
/12 babeczek/
(wartość energetyczna 1 babeczki z polewą - ok. 400 kcal)

  • 240 g miodu
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
+ 12 kopiastych łyżeczek powideł i roztopiona tabliczka ulubionej czekolady, do dekoracji (może być też lukier)

W garnuszku z grubym dnem umieścić miód i masło. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić (mikstura może pozostać ciepła).
Mąkę, sodę, przyprawę do piernika - przesiać. Do przesianych suchych składników dodać jajka (w całości) i ciepłą mieszankę miodową, zmiksować do powstania jednolitej masy. Powstała masa będzie klejąca.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem (można również wysypać bułką tartą, lecz niekoniecznie). Do każdej foremki wyłożyć część ciasta na spód. Następnie na środek nałożyć dużą, płaską łyżeczkę powideł lub innego, ulubionego dżemu. Przykryć pozostałym ciastem, dokładnie, by nie było widać powideł.
Piec w temperaturze 175ºC przez 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie.
Wystudzone babeczki udekorować czekoladą.


33 komentarze:

  1. Ja też już nie mogę się doczekać pierniczenia, czekam na to ciasto rok w rok, bo smakuje tylko jesienią i zimą.... jest przeboskie i dostaję ekstazy na myśl o pierniku, a muszę poczekać na dostawę świeżego miodu, który zapewne pojawi się w mojej kuchni za tydzień-półtora. Osładzając sobie czekanie zaplanowałam muffiny na weekend i jak 'na złość' dużo bloggerek uwzięło się na muffiny, więc mam chyba z 6 przepisów, które wymieszam i coś sama wymodzę:D
    Twoje są mega wypasione!
    Narobiłaś mi smaku na piernik.... aaaaaaaaaaaa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja takie połączenie składników to czysta rozkosz dla podniebienia mniam:d

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie to wygląda :) Jeszcze te powidła...niebo w gębie :P Musze koniecznie zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby nie ta skórka pomarańczowa to już bym je schrupała :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo, zapachniało świętami! Cudne muffiny i przepiękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojejku jaka Ty jesteś cudna! chciałabym żebyś miała program w telewizji i byś gotowała śpiewała i opowiadała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ależ mi miło to czytać - jesteś przekochana! :* <3

      Usuń
  7. ooo już piernikowo *-* ten zapach , ten smak - tak samo jak większość sama nie mogę się doczekać tych pysznych wypieków! twoje babeczki są znakomite !

    OdpowiedzUsuń
  8. ślicznie wyrosły, zdecydowanie udany wypiek :) piernikowy, korzenny aromat to coś magicznego i kuszącego... uwielbiam!
    na ostatnim zdjęciu wyglądasz bardzo ładnie, brakuje mi tylko dużego uśmiechu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm obłędnie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędne! Ależ mi wielkiego smaka narobiłaś! Muszę je koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacyjny pomysł, piernik w formie babeczki- idealne jako świąteczny prezent! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zapisuję przepis, też chcę piernik! teraz, już! czemu do świąt jeszcze tak dużo czasu? :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe są Twoje muffinki. Bardzo lubię piernikowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O mammuniu ! Jakie piękne. Kocham piernik, kocham! Doskonałe :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja czekam na pierwszy śnieg. Oj, wtedy będę pierniczyć na całego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W środkowej Polsce ma być już 16.11 :)
      A muffiny wyglądają strasznie zachęcająco!

      Usuń
    2. jaa teeż chcęęe śnieeg! <3 :)
      let it snow, let it snow, let it snow! :D

      Usuń
  16. śliczne, takie profesjonalne :)

    Co u Ciebie słychać? jak życie? :D

    OdpowiedzUsuń
  17. A ile dni wytrzymają z powidłami w środku? :) Są GE-NIAL-NE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz co, no ja piekłam w sobotę, a dziś zjadłam ostatnią (więc prawie po tygodniu!) i była prze-pysz-na, z mocno wyczuwalnym akcentem miodu. :)
      Myślę więc, że do tygodnia spokojnie wytrzymają :)
      Polecam upiec! ^^

      Usuń
  18. Ale świetne! Pachnie mi przez monitor:P

    OdpowiedzUsuń
  19. piernik zawsze cudownie pachnie :) wzięłabym taką ze sobą, na drogę

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam pierniki! Chyba nie ma nic, co bardziej kojarzy mi się ze świętami niż pierniki!

    Roksanko, jako że wiem, że uwielbiasz wszystkie słodkie smarowidła - jadłaś może philadelphie milke orzechową? Jeśli nie - koniecznie spróbuj!;))

    OdpowiedzUsuń
  21. ja raz kupiłam w makro - nie mogłam się oprzeć jak tylko zobaczyłam<3 a drugi raz kupiłam w Auchan na bielanach. Niestety nie pamiętam po ile, bo akurat robiliśmy z tatą duże zakupy, więc nawet na cenę nie zerknęłam;) ale jest genialna i koniecznie musisz spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo smakowite te babeczki i ładne zdjęcia. No ja niedługo zamierzam troche popierniczyć bo mam przepis długoterminowy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ojej jak to smakowicie wygląda...

    Zapraszam Cię do siebie: stylowoizdrowo.blogspot.com - aktualnie organizuję małe rozdanie, także zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  24. mniamm, ahh bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Hej :) Nie wiem ,czy Cie to zainteresuje, ale dostałaś ode mnie nominację na Liebster Blog Award :) Jesteś jednym z nielicznych blogów,które obserwuję i naprawdę mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam pierniczki, a te muffiny zapisuję koniecznie do wypróbowania ! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja dziś zagniotłam ciasto na piernik. Ale zanim dojdzie do jego konsupcji.. może też upiekę w między czasie inne piernikowe smakołyki ;p

    OdpowiedzUsuń
  28. zrobię na pewno! też już mnie wzięło na pierniczki :D
    fajny masz sweterek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...