piątek, 22 marca 2013

Gryczano-owsiane placki z bananami

Co najbardziej lubicie jeść na śniadanie?
Przyznam, nie jestem oryginalna pod tym względem (choć może i jestem, patrząc na owsiankowo-plackową blogosferę śniadaniową...).
Lubię kanapki i tyle.
Ostatnio jednak zakochałam się we wszelakich plackach i brak testowania przedświątecznych przepisów na baby i serniki (nie ma to, jak Wielkanoc w górach i posiłki w hotelowej restauracji) rekompensuje sobie, wyżywając się kulinarnie nad płytą kuchenki, o poranku.
Jakie są TE placuszki? Będziecie zachwyceni!
Są delikatne jak puchata chmurka, która wręcz rozpływa się w ustach!
Z bezglutenowej mąki gryczanej (możecie użyć dowolnej!), zmielonych płatków owsianych i jogurtu.
Bez jaj, a z bananem! ;)

Gryczano-owsiane placki z bananami
/1 porcja, ok. 4-6 placków/
(wartość energetyczna 1 porcji : ok 450 kcal)

  • 1/4 szklanki mąki gryczanej (lub dowolnej)
  • 1/4 szklanki płatków owsianych (zmielonych na mąkę, np. w młynku do kawy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam śmietany 12%, bo akurat miałam w lodówce - możecie dać ulubiony jogurt ;) )
  • 5 łyżek mleka
  • łyżeczka miodu lub innego słodzidła
  • szczypta cynamonu/kropla aromatu waniliowego
  • 1 pokrojony, średni banan
  • łyżeczka oleju (opcjonalnie)

W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, zmielone płatki, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon. 
Dodaj do nich 'mokre': jogurt, mleko, miód i olej, jeśli używasz - zmiksuj na gładko.
W ciasto wmieszaj pokrojonego banana.
Na rozgrzanej patelni (możesz ją lekko natłuścić olejem) smaż placuszki po 2 minuty z każdej strony.
Podawaj z czym chcesz, choć ja lubię z masą krówkową. ;)

43 komentarze:

  1. It's awesome designed for me to have a website, which is beneficial designed for my knowledge. thanks admin

    Also visit my blog post - Chemietoilette

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają pysznie! :) Ja uwielbiam wszelkiego rodzaju owsianki, płatki i kasze w milionach kombinacji. ;p Czasami pokuszę się o kanapki, ale zwykle zabieram je do szkoły.
    http://50mmodreams.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem zauroczona, i zrobię na pewno bo uwielbiam bez jajeczne placki :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają! Idealne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam tak samo jak Ty,kanapki to dla mnie idealne śniadanie<3

    OdpowiedzUsuń
  6. te placki są rewelacyjne - już na fb wpadły mi w oko, ale teraz wiem, że muszę je zrobić! :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się ten przepis! Z pewnością niedługo go wypróbuję :D Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne! zdrowe i na pewno mega pyszne :3

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Placki <33 z bananem !! Uwielbiam ale tak jak ty wole banalne sniadania ;)) jogurt, kanapki, kasza... Nalesniki lub placki zostawiam na obiad ;P ale przepis prezentuje sie super! I to jeszcze z masełkiem orzechowym albo nutellą...
    Super! Pewnie kiedyś sobie zrobię.
    A w wolnej chwili zapraszam do mnie ( cat-kitchen-paradise.blogspot.com) na nowy przepis
    Pozdrowienia ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgon, bo chcę.
    Na pewno je sobie zrobię w najbliższym czasie! Są cudowne > <

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm, musiały być pyszniutkie! i masa krówkowa, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają fajnie, ale ja jestem za leniwa ;). Rano zrobienie kawy to wyzwanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wyglądają! I jakie wartościowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pysznie wyglądają! Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja nie jestem fajnką kanapkowych śniadań, wolę takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają cudownie! i jeszcze ten kajmak no i banany <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Тhe UЅDA аnd other foοd
    safеtу experts recοmmenԁ leаving ρіzza out
    at гοom tеmperature for no mοгe thаn
    twο hours. After yоu've got the crust rolled out, transfer it to your pan or pizza stone. It also contains asorbic acid, beet powder, dry yeast, defatted soy flour, malic acid, monocalcium phosphate, modified corn starch, natural flavors, rehydrated enzyme modified cheese, sodium bicarbonate, sorbitan monstearate, and xanthan gum.

    Also visit my site ... http://cloudytags.com

    OdpowiedzUsuń
  18. na pewno są pycha ! wyglądają tak smacznie ;D świetny przepis ! ;*

    OdpowiedzUsuń
  19. Pisałaś w którymś poście, chyba tym z wakacji, w recenzji z naleśnikami, że nie lubisz bitej śmietany?? :P

    Wyglądają mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam takie placuchy ;d

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam placki :D Świetne upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  22. mam identyczny talerzyk! jest przepiękny, a sniadanko na nim smakuje jeszcze lepiej <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Na śniadanie placuszkow akurat nie moge, ale na obiad zapewne byłyby genialne;D
    A jakie zdrowe!;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Też mam ostatnio fazę na placki i robię prawie codziennie. Gdy nudzą się owsianki, to trzeba wymyślać coś innego :D.
    Za to nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam na śniadanie kanapki. Jestem niewolnikiem swoich przyzwyczajeń :P.

    OdpowiedzUsuń
  25. Roksanko jesz slodycze, ciasta i czasem jedzenie z maca i schudlas do 45 ? jak to sie stalo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazdrościsz... aż cieknie zazrośc z twojego komentarza. Szkoda Roksanko odpisywać niektórym ludziom na komentarze, jakby ta osoba chciała mogłaby poczytać wcześniejsze twoje notki i dowiedzieć się nieco więcej...

      Usuń
    2. zazdrość? a gdzie tu zazdrość? TA OSOBA czytała poprzednie notki i wiem, że Roksana ważyła juz 48kg. Zapytałam tylko jak to się stało, że schudła i nie z zazdrości, a po prostu ze zmartwienia;)

      Usuń
    3. a w takim razie zwracam honor ^^ za nerwowa jestem xD pozdrawiam siostro x33

      Usuń
    4. wiecie co, to chyba właśnie przez tak intensywny tryb życia - szkoła - praktyki - praca i w tym tylko jeden lub prawie wcale - dzień wolnego.
      jestem wykończona, prawdę powiedziawszy...ale już zaniosłam wypowiedzenie do pracy, bo nie daję rady..

      Usuń
    5. dla Twojego zdrówka lepiej będzie jak się oszczdzisz! i nadrób te stracone kilogramy... bo padniesz.

      Usuń
    6. wpadnij do mnie na pizzę, podtuczymy Cię trochę ;)
      muszę kupić w końcu mąkę gryczaną, choć jakoś zawsze szkoda mi na nią kasy :D

      Usuń
  26. próbowałaś kiedyś masę krówkową z pieczywem ? Bo zastanawia mnie to połączenie :D
    Ile zajmuje Ci wpałaszowanie całej puszeczki? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pieczywem? oczywiście, że tak! głównie tak ją zjadam! :)
      do tego plasterki banana i...sól! tak, sól! jej szczypta podkreśli idealnie słodki smak kajmaku - wypróbuj :)

      poza tym - świetnie sprawdza się na placuszkach, gofrach, w owsiankach czy naleśnikach :)

      puszeczka starsza mi na ok. 2-3 tygodnie - ale wiadomo, samą masą krówkową człowiek nie żyje :P

      Usuń
    2. To muszę wypróbować z tym pieczywem :D

      Tylko że jak ja już otworzę tą puszkę to calymi dniami korci mnie żeby iść po łyżkę... i tak sobie latam z góry na dół z łyżkami pełnymi pyszniutkiego kajmaku *.*

      Usuń
  27. Rocksanko mam do ciebie wielką prośbę, mogłabyś napisać jak zaczęłaś swoją przygodę z aktorstwem? Wiem że nie grasz jakiś głównych ról..
    Mieszkam w małym mieście co zmniejsza moje szanse. W przyszłości chciałabym zostać aktorką. Nie dla pieniędzy, bo to nie ma sensu. Każdy powinien robić to co lubi a mnie to właśnie kręci.:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dziewczyny, brawo za pomysły, za pracę . Ważne ,że jest chęć do zrobienia czegoś,
    mimo innych zajęć . Jest także radość , gdy posiłek jest smaczny . :))

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobię sobie dziś podobne ! Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyszly absolutnie przepyszne :D co prawda zamiast bananów wmieszalam dżem malinowy, bo bananów nie lubie :P dzięki za przepis :D:D:D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...