sobota, 30 marca 2013

Babka z nutellą i orzechami laskowymi

Proszę, powiedzcie, że ktoś z Was jeszcze nie upiekł babki na jutrzejszą Wielkanoc.
Że właśnie gorączkowo przegląda kulinarne blogi, nie wiedząc, na jaki przepis się zdecydować.
Stop! To koniec poszukiwań!
Znalazłeś/aś babkę idealną!
Mięciutką, wilgotną, puszystą, suuuper czekoladową i tak słodziutką, że hej.
Z chrupiącym grzbietem orzechów laskowych, zatopionych w lepkiej pierzynce mlecznej czekolady...
Baaardzo dłuuugo zachowuje świeżość - nawet do 5 dni - w ogóle nie wysycha!
Dla wielbicieli Nutelli.
Dla czekoladocholików.
Dla ciasteczkowych potworów i prawdziwych łasuchów.
Dla mamy, dziadka i cioci.
Dla Ciebie. :)


Uwaga! To najlepsza babka, jaką jadłam.
Zdecydowanie lepsza niż zeszłoroczna, kajmakowa - upieczcie koniecznie, bo...
...naprawdę niezła z niej babka. ;) 


Za najlepsze, wielkanocne ciacho, dziękuję Małej Cukierence. :)

Babka z nutellą i orzechami laskowymi
/forma na babkę z kominem, 24 cm, 17 porcji/
(wartość energetyczna 1 porcji - ok. 334 kcal)


Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):  
  • 2 i 3/4 szklanki mąki  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 
  • 1 szklanka cukru  
  • 4 jajka  
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego  
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu  
  • 6 kopiastych łyżek nutelli 
 Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady pokruszone orzechy laskowe
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.
3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).
4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.
5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.
6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać pokruszonymi orzechami laskowymi.

 aaa...no i wesołych, (nie)białych a tęczowych świąt! ;) ;*



23 komentarze:

  1. boska babka :) dodatek nutelli bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda ze nie ma zdjeci przekroju :D ale musi byc pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. upiekłam wczoraj tą kajmakową, ale szczerze mówiąc się na niej mocno zawiodłam... nie smakuje mi :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojeej, to szkoda..:( a czemu nie smakuje? babka jak dla mnie jest dobra, ale w sumie nie rewelacyjna - ot taka na 4+. Ta dzisiejsza ją zdecydowanie przebija. :)) Jakiego smaku się spodziewałaś, a jaka Ci wyszła?

      Usuń
    2. hmm smak kajmaku jest nie wyczuwalny, a dałam go więcej niż 300g. W środku jest trochę suchawa :<
      Ale za rok z pewnością wypróbuję wersję z nutellą :) Ogólnie robiłam kilka rzeczy z Twoich przepisów i wszystko zawsze bardzo mi smakowało ;)

      Usuń
    3. pomyliłam się, mówiąc że babka jest niedobra. Niedobra była tylko w pierwszy dzień po upieczeniu. Po ok 2 dniach byłam w szoku jak ją spróbowałam ! Jest genialna ! ;o

      Usuń
    4. oho - no to super! od razu mi się humor poprawił! :) cieszę się, że jednak posmakowała! ^^

      Usuń
  4. przecież to jest CUDEŃKO!:) wygląda obłędnie, a smakować również nie może inaczej, bo nutella *.* mówiąc szczerze tak trochę zazdroszczę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzie nutella, tam ja! niestety ciacha na jutro są już upieczone, ale kto powiedział, że babki są tylko świąteczne? ;P
    wesołych świąt! :)
    (www.dead-alive-or-sweet.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm wygląda baaardzo apetycznie :) Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  7. najedzona jestem, a ślinka cieknie ! :D

    zapraszam do siebie:
    http://fitholik.blogspot.com/

    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja nie zrobię bo nie lubię babek, wolę te z kremem:D.
    Ale nutelle i orzechy biorę:D

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowna słodka baba !!

    Wesołych Świąt ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. Wesołych Świąt! U mnie za oknem prószy śnieg :D Jingle bells, jingle bells! xD

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka idealna babka <3 szkoda ze u nas już jest inaczej bym upiekła <3
    Jest cudowna :)
    Życzę ci wesołych świąt i po prostu Duzo szczęścia i rodzinnej atmosfery.
    Wysłałam do ciebie maila i bardzo zależy mi na odpowiedzi ... Pozdrawiam cię ciepło!
    Cat-kitchen-paradise.blogspot.pl
    Kredka

    OdpowiedzUsuń
  12. Tęczowych świąt <3
    Niezła babka :D

    OdpowiedzUsuń
  13. No tak, u ciebie musi być przecieć mega słodko ;p

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale babka. Szkoda tylko, że dopiero dzisiaj na nią trafiłam :/

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaka świetna babka! Wesołych i spokojnych Świąt ;*

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudna babka! Niestety jeszcze się formy na wielkanocną babkę nie dorobiłam na obczyźnie :( Za to ciasto migdałowo-kokosowe które właśnie skubałam lepsze niż Rafaello (jeśli ktoś lubi takie połączenie smaków). Radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oojj, ciasto migdałowo-kokosowe to musi być coś! niewątpliwie pyszności, aż nabrałam na nie ochoty właśnie :) pozdrawiam i również wesołych życzę! :*

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...