piątek, 3 kwietnia 2015

Babka bananowo - krówkowa, pięcio-składnikowa! (banoffee pound cake)

Trochę (ale tylko trochę!) ubolewam nad tym, że w tym roku nie mogę sobie upiec tych wszystkich wielkanocnych mazurków, serników i babek, które patrzą na mnie z każdego bloga kulinarnego, instagrama, książki z przepisami Pawła Małeckiego, czy porannej telewizji śniadaniowej.
Jakby tego było mało, wcale nie pomaga zapach pieczonych ciast atakujący mnie z mieszkań sąsiadów już na klatce schodowej, czy w drodze do osiedlowego marketu, bynajmniej nie po produkty na świąteczne wypieki (...).
Ciast na wielkanocny stół może i nie upiekę, ale - chyba nie mam co narzekać - skoro zrobią to dla mnie(lub za mnie) inni? :) 
Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym pomiędzy pakowanie kolejnego, grubego swetra (w górach mają teraz Boże Narodzenie, tak?), a kompletowaniem podręcznej kosmetyczki na wyjazd - nie upiekła sobie wielkanocnego ciasta w wersji mini. 
W końcu czym byłyby święta bez domowego ciasta? :) 
Już dawno miałam ochotę na bananowy chlebek, a mega czarne, dojrzały banany tylko się o tym przypominały. 
Ok, chlebek bananowy nijak się ma do Wielkanocy, ale...gdyby tak upiec go w formie babki?
W wersji eksperymentalnej (czyt. 'na lenia'), tylko z tym, co znalazłam (a raczej nie znalazłam) w kuchni - bez jajek i bez cukru.
Stworzyłam ciasto z 5 składników!
Banany, masło (lub olej), soda oczyszczona, mąka oraz...masa krówkowa! <3
Niemożliwe?
Przecież święta to czas cudów... ;)
Babka jest re-we-la-cyj-na.
Mięciutka, przyjemnie wilgotna, długo zachowuje świeżość i tak niesamowicie pachnie karmelem!
Doskonała w duecie z bitą śmietaną (szósty składnik!), sosem karmelowym i...bananami, oczywiście. :) 
Babka bananowo - krówkowa (banoffee pound cake)
/malutka forma na babkę - 18 cm średnicy, w przypadku standardowej foremki na babkę, podwoić ilość składników/
(wartość energetyczna 1/4 babki - ok. 400 kcal)

  • 1 i pół dojrzałego, czarnego banana, rozgniecionego
  • 100 g mąki pszennej (można użyć razowej/pełnoziarnistej)
  • 100 g masy krówkowej z puszki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g roztopionego masła (można zastąpić olejem)
dodatkowo: bita śmietana, pół banana pokrojonego na plasterki oraz sos karmelowy z tego przepisu

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę na babkę natłuścić masłem. 

Wszystkie składniki na babkę,wrzucić do miski i zmiksować dokładnie mikserem.
Przełożyć zawartość miski do foremki i piec w piekarniku ok. 40 minut ( w przypadku większej babki, piec ok. godziny).
Ostudzoną babkę wyciągnąć z formy, udekorować bitą śmietaną, ciepłym sosem karmelowym i plasterkami banana. :)

9 komentarzy:

  1. Jeśli wygląda tak samo jak smakuje to koniecznie muszę ją zrobi!
    Zapraszam do siebie: www.kaskawsieci.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z lepszych połączeń, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne zdjęcia :) wspaniałe Twoje wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocza ta babeczka! :)
    Wspaniale to wymyśliłaś. *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. olewam wszystkie babki z eksklusiw pism, robię twoją! <3
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna babeczka. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omg , ale bym zjadła takie cudo!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...