poniedziałek, 2 września 2013

Sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami, gorgonzolą i słonecznikiem - NIEZIEMSKA!

Lubicie jeść owoce w wytrawnych daniach?
Ja uwielbiam takie słodko-słone połączenia. :)
Brzoskwinie to moje ulubione, letnie owoce - a że za pół miesiąca będę mogła popatrzyć sobie na nie tylko na zdjęciach - jem je teraz w ilościach hurtowych. ;)
Przedwczoraj, na późną kolację zrobiliśmy pyszną pizzę z brzoskwiniami, gorgonzolą i suszoną szynką hiszpańską...
Dziś na obiad - sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami, serem pleśniowym, słonecznikiem i miodowo-musztardowym sosem. Zagryziona czosnkową bagietką.
Szczerze? Przepis własny, czysta improwizacja, ale - o mamo - jakże udana!
Idealna harmonia smaku, ah, oh i eh. :)
(Nie)skromnie przyznam - sałatka pobiła na głowę nawet moją ulubioną, z kurczakiem i truskawkami (KLIK po przepis).
Po prostu musicie jej spróbować!

Sałatka z kurczakiem, brzoskwiniami, gorgonzolą, słonecznikiem i miodowo-musztardowym dressingiem
/1 porcja/
(wartość energetyczna porcji - ok. 500 kcal)
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 150 g)
  • sól i papryka słodka w proszku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pół dużej, dojrzałej brzoskwini
  • 3 garście miksu sałat
  • 40 g sera gorgonzola
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (lub pestek dyni)
na miodowo-musztardowy dressing:
  • 1 łyżka majonezu (u mnie majonez light)
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 1,5 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku 
Pierś z kurczaka umyć, usunąć błonki i osuszyć. Przyprawić hojnie solą i papryką.Na patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu obsmażyć kurczaka na złotawy kolor, z każdej strony po 5 minut. Zmniejszyć ogień do minimum, podlać kurczaka odrobiną przegotowanej wody i dusić go pod przykryciem ok. 5 minut. W tym czasie przygotować resztę składników.

Na dużym talerzu rozłożyć liście sałaty. Równomiernie poukładać kosteczki pokrojonej gorgonzoli i pokrojoną w półksiężyce brzoskwinię. Posypać całość słonecznikiem. 
Kurczaka ściągnąć z patelni i odłożyć na deseczkę, by chwilę 'odpoczął'.
Składniki dressingu wymieszać i 1/2 wylać na sałatkę.
Kurczaka pokroić w ukośne kawałki, rozłożyć je na sałatce i polać resztą sosu.
Podawać od razu, np. z bagietką czosnkową. :)

a jak smakuje mój wrzesień?
 Jak pierwsze, słodkie figi na grubej kromce chałki z masłem, śmietankowym serkiem i  miodem...
...i jak ostatnie maliny, zatopione w truskawkowym sosie, na delikatnych naleśnikach z waniliowym serkiem...
...a także, jak soczyste pomidory w najlepszej pomidorówce, na kolacje, przy świecach...

37 komentarzy:

  1. mniam, mniam :) kolorowo, pięknie, pysznie, jak zwykle... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamciu porywam wszystko <3 Począwszy od tej boskiej sałatki kończąc na deserze w formie naleśników :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jesteś prześliczna, zawsze jak dodajesz zdjęcia to tak patrze na Ciebie i zazdroszczę :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj jakie pyszności, sama nie wiem co bym wybrała ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i jest sałatka! :D zrobię na pewno! uwielbiam zestawienie: kurczak + owoc + ser pleśniowy, mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brzuch nie pozwala, czemu? :< dobrze, że mój luuuubi :D
      ja też jutro biegnę po kolejną porcję fig, trzeba korzystać póki są <3

      Usuń
    2. aaa rozumiem :< współczuję w takim razie! :* bóle żołądka/brzucha - nic przyjemnego, coś o tym wiem! też myślałam, że może chodzi o błonnik, ale po ostatnich obserwacjach obawiam się, że może jednak chodzić o nabiał. a w moim przypadku (uwielbiam nabiał) to też mnie nieco martwi :O

      Usuń
  6. Ja również lubię takie połącznia i czuję, że ta sałatka i mi by posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. sałatka jest świetna, ja uwielbiam brzoskwinię i chętnie taki obiad bym zjadła :) wykorzystam pomysł, na 100% :)
    twój wrzesień słodko smakuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ej, mogę do Ciebie przyjechać?. Będziesz mi gotować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak! :D ale pod warunkiem, że Ty mi czasem też! :3 ^^

      Usuń
  9. Masz piękne włosy ;) A owoce w daniach wytrawnych bardzo lubię, wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Tymi brzoskwiniami mnie kupiłaś :) Na pewno wypróbuję, ale mam pytanie - czy gorgonzolę można zastąpić innym serem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, gorgonzolę możesz zastąpić innym serem - ale najlepiej innym, pleśniowym, np. camembertem. :) Chodzi o to, by był wyraźny w smaku :)

      Usuń
  11. u Ciebie zawsze wszystko takie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  12. u Ciebie zawsze takie smaczne jedzenie!
    i tak w ogóle to przepiękna jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O jej calkiem zapomnialam o mojej miłości do wszelkich serów plesniowych <3 a pomidorówka .. To narobilas mi smaku !

    OdpowiedzUsuń
  14. Napisz coś o sobie:) Plissss

    OdpowiedzUsuń
  15. Też lubię taki mix smaków. Mniam!
    Figa jeszcze w tym sezonie przeze mnie niezaliczona :c.
    Wiesz może, jak mogę skontaktować się z zaburzeniajedzenia.blogspot.com ?Kiedyś ją czytałam.Pewne posty, by mi teraz pomogły... ale nie mam dostępu.
    Ściskam Piękna :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, nie mam z nią żadnego kontaktu :(

      Usuń
    2. wow! "Anonimowy" jakbym czytala swoj post ;o (powiesz kim jesteś? Może napiszesz do mnie?) Tez szukam Mar od dluzszego czasu. Jej posty byly fantastyczne. Siedzialam po pół dnia i czytałam od "deski do deski". Mało co mi tak pomagało jak jej twórczość. Nie mogę się z nią w ogóle skontaktować.

      Usuń
    3. Jak się mogę z Tobą skontaktować :)?

      Usuń
    4. "z Tobą" czyli z kim :D ?

      Usuń
    5. To ja byłam Anonimkiem i miałam na myśli kontakt z Tobą^^

      Usuń
  16. Używasz majonezu lekkiego Helmanns? ;) Gdzie go kupujesz? nigdzie nie mogę znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Roksana załóż sobie profil na Instagramie :D

    OdpowiedzUsuń
  18. jak tu smacznie :) taki początek września to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. faktycznie... nawet nieziemsko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  20. o matko jakie pyszności... kurczaczek pycha..;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...