wtorek, 10 września 2013

Bułeczki brioche ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Zakochałam się w maślanych, francuskich bułeczkach brioche.
Kiedy piekłam je po raz pierwszy, nie zdążyłam nawet chwycić za aparat - już ich nie było... ;)
Bułeczki są puchate, nad wyraz wyrośnięte i delikatne jak pierzasta chmurka  - znacznie inne i o niebo lepsze niż ciasta drożdżowe, jakie znacie.
Słodkim zapachem wypełniają dom atmosferą najlepszej, francuskiej boulangerie...
Na śniadanie - z kubkiem gorącego mleka, na podwieczorek - z filiżanką czarnej kawy.
Na kolacje...czemu nie?
Wszak gorzką herbatę też czymś zagryźć trzeba... ;)

Ciasto jest dość tłuste (150 g masła), lejące i dłuuugo się je wyrabia (mi zajęło to 30 minut) - świetnie więc, jeśli macie w pobliżu  jakieś silne ręce do pomocy. ;)
Uwierzcie, naprawdę WARTO poświęcić im każdą minutę stania nad kuchennym blatem - TEN SMAK rekompensuje wszystko. 
Uwaga! Przepis gwarantuje, że nie będziecie umieli poprzestać tylko na jednej bułeczce. :)
Tak naprawdę, brioche możecie nadziać, czym zechcecie.
Lekko kwaśne śliwki idealnie zanurzają się w puchatych objęciach słodkiego ciasta.
Cynamonowo - maślana kruszonka to aromatyczna kropka nad i.
Całość rozkosznie rozpływa się w ustach...
To co, gotowi sięgnąć po kawałeczek nieba? :)
Zainspirowała mnie Asia, z KS.

Bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką
/12 sztuk/
(wartość energetyczna 1 bułeczki - ok. 270 kcal)


Ciasto:
370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
70 g cukru
7 g (1 saszetka) suszonych drożdży instant
mała szczypta soli
100 ml ciepłego (letniego) mleka
3 jajka (ogrzane do temperatury pokojowej)
150 g miękkiego masła

odrobina roztrzepanego jajka do posmarowania ciasta
12 średnich śliwek, wypestkowanych i przekrojonych na pół

Kruszonka z cynamonem:

50 g mąki
25 g masła
30 g cukru
1 łyżeczka cynamonu w proszku

Tortownica o średnicy 27 cm, posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia

Przygotowanie:

  • Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże, sól, mleko i jajka. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać ręką przez 10 minut lub 5 - 7 minut za pomocą mieszadła a później haka miksera. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 - 7 minut). Na koniec otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 lub 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia (ciasto ma podwoić swoją objętość).
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić na 12 równych części. Formować placki, w środek wkładać po 2 połówki śliwki, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki. Układać je w formie łączeniem do dołu, rozkładając równomiernie po całej formie (początkowo nie będą się stykały, gdy wyrosną - połączą się ze sobą). Odstawić na 1 godzinę lub 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.

  • Kruszonka z cynamonem: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili przesianą mąkę razem z cynamonem, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch wyrośniętych bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć bułkę z piekarnika. Podzielić dopiero po ostudzeniu. 

25 komentarzy:

  1. najlepsze to chyba z zimnym mlekiem omnomnom :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja widzę przy takiej bułeczce gorące kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, gdyby nie to, ze nienawidzę wyrabiać ciasta drożdżowego...

    OdpowiedzUsuń
  4. Na drugie śniadanie idealne! :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat piję kawusię i marzę o Twoich bułeczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają baaardzo zachęcająco ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Ze szklanką mleka idealne na drugie śniadanie. Na pierwsze z resztą też i jeszcze na deserek ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetne, ja poproszę podwójną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. gotowe! smak francuskiego pieczywa, każdego, wynagradza wszystko <3

    OdpowiedzUsuń
  10. te brioche wyglądają fantastycznie :)

    skorzystam z przepisu :)
    ps. masz swietnego bloga, super przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. puchate brioche *-* idealnie wyglądają, wyszły ci na prawdę świetnie! chciałabym choć jedną spróbować, zostało coś dla mnie? jak nie to przy kolejnej partii proszę o przesyłkę ;D pychaaa!

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam wszystko, co drożdżowe <3

    OdpowiedzUsuń
  13. No nie ! Zrobisz mi takie prawda ? Przyjdę nawet piechota !

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawaj jedną, dwie, całe! Zły humor, muszę się pocieszyć słodkością taką :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Roksana, będę przez Ciebie gruba :(
    spróbuję na pewno, póki co jeszcze mamy jakieś ucierane ciasto ze śliwkami, stworzone przez babcię ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają cudownie. :)
    Pyszne są drożdżowe wypieki, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie robiłam, ale gdy patrzę jakie są puchate, to aż mam ochotę się za nie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale kusisz! A ja sama w domu i silnych rąk do pomocy brak! :(

    OdpowiedzUsuń
  19. wspaniałe! francuskie bułeczki to najlepsze bułeczki! a tak jak Ty je zrobiłaś to pychota na potęgę :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale smacznie! Aż zgłodniałam :)
    dishdogz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglada przepysznie! :) mam pytanie, chciałabym zastąpić drożdże w proszku naturalnymi, ile gram mam ich dodać? Czy mogę zamiast śliwek użyć np. dżemu lub marmolady? Pozdrawiam i dziękuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodaj ok. 20 g drożdży świezych, ale zanim dodasz je do ciasta - zrób z nimi rozczyn! :)
      Wymieszaj pokruszone drożdże z 100 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami mąki pszennej. Po 10-15 minutach, gdy się już porządnie spienią - dodaj je do ciasta. :) Jasne, zamiast śliwek możesz użyć każdego, ulubionego nadzienia. :)
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...