środa, 14 lutego 2018

Mini serniczki z truskawkami - walentynkowe słodkości


''Poszukujemy osób bardziej ekscytujących nie dlatego, że wierzymy, że życie z nimi mogło być bardziej harmonijne, lecz z powodu podświadomego przeczucia, że okaże się krzepiąco znajome w swoich frustracjach.''
Prawdziwa historia miłości, Alain De Botton

Czy jest jakieś słodsze święto niż Walentynki?
No, poza Tłustym Czwartkiem oczywiście... ;)

Wszechobecne serduszka w sklepowych witrynach i reklamach, w restauracyjnych menu i oczywiście...w słodyczach! :)

Ah, czy może być jeszcze słodziej? ;)


Oczywiście, że może, bo Walentynki z walentynkowymi mini serniczkami to coś więcej niż po prostu Walentynki. :)
Bo czy serce nie zabiło Wam szybciej na widok tych uroczych, truskawkowych serduszek? ;)



Mini serniczki, poza tym, że mają cały powab zalet, jako że piękne, urocze i cudownie słodkie (przepyszne!), to robi się je wyjątkowo szybko, łatwo i bezproblemowo!
Wystarczy wymieszać kilka składników i piec serniczki w muffinkowej formie ok 25 minut.
Banalne!
Bo przecież miłość nie może być (aż tak) skomplikowana. :)



Mini serniczki z truskawkami
/12 sztuk/

spód:
  • 150 g ciasteczek owsianych
Ciasteczka rozkruszyć (np. w blenderze) i wyłożyć nimi spód papilotek, umieszczonych w formie na muffiny (warto przed umieszczeniem papilotek, natłuścić lekko zagłębienia w formie)

masa serowa: (składniki najlepiej powinny być w temperaturze pokojowej)
  • 500 g  sera na sernik (u mnie z wiaderka ''Mój Ulubiony'')
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 1/2 lub 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • kilka truskawek, pokrojonych wzdłuż na plasterki, wyciętych lekko na kształt serduszek

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Składniki umieścić w misce i zmiksować/zblendować na gładką masę. 
Masę serową napełnić papilotki w formie na muffiny.
Na każdy mini serniczek kłaść jeden/dwa plasterki truskawki, lekko dociskając w masę serową.
Serniczki włożyć do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni.
Piec 25 minut, wyjąć po upieczenie z piekarnika, a gdy lekko przestygną, schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...