piątek, 1 marca 2013

Pełnoziarniste babeczki z truskawkami i białą czekoladą. BEZ TŁUSZCZU!

Truskawki, biała czekolada, mąka pełnoziarnista...
...uwierzysz, że to wszystko zaklęte w jednej, słodkiej babeczce?
W dodatku całkowicie NIEWINNEJ bo bez dodatku TŁUSZCZU!
W jego zastępstwie - niskokaloryczny mus jabłkowy - więc...
...masz siłę jej odmówić? ;)

Te zdrowe muffiny to idealna propozycja śniadaniowa.
Są naprawdę sycące, konkretne, wilgotne i 'ciężkie' w środku.
Na pewno nie będziecie głodni - tym bardziej, jeśli zamiast standardowych 10 babeczek - upieczecie 5 gigantycznych, w specjalnej formie na kolosalne muffiny (od czasu do czasu kupicie takie w Lidlu).
Wówczas nasyci Was nawet jedna.
No,chyba, że macie tylko 'standardową' formę, a wtedy... ;)


P.S. Truskawki, co prawda, urodziły się w Hiszpanii, ale...
...czy nie pachną już wiosną? ;)


Pełnoziarniste babeczki z truskawkami i białą czekoladą - BEZ TŁUSZCZU!
/10 standardowych babeczek lub 5 wielgaśnych/
(wartość energetyczna jednej, standardowej babeczki - ok. 140 kcal)


  • 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 gr cukru białego
  • 50 gr cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki musu jabłkowego (użyłam domowych, prażonych jabłek z rodzynkami)
  • 1 kurze białko, ubite
  • 2/3 szklanki truskawek, pokrojonych w kostkę (możecie użyć innych, ulubionych owoców)
  • 1/3 szklanki posiekanej, białej czekolady (może być też gorzka, mleczna lub orzechy)

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę na muffiny delikatnie natłuść masłem lub olejem.
2. W dużej misce, delikatnie wymieszaj mąkę, sodę i cynamon. Odstaw na bok. W osobnym naczyniu , zmiksuj cukry z musem jabłkowym - aż cukier całkowicie się rozpuści. Do cukrowej masy delikatnie wmieszaj ubite białko. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko, ale dokładnie wymieszaj tylko do połączenia się składników. Delikatnie wmieszaj posiekane owoce i czekoladę.
4. Za pomocą łyżki, napełnij ciastem formę na muffiny. Wsadź je do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 min., aż ładnie zrumienią się z wierzchu. 
Pozwól im ostygnąć i...ciesz się niskokalorycznym smakiem! :)

Muffiny zachowują świeżość w zamkniętym pojemniku przez 7 dni. 
Możesz je również zamrozić, jeśli - jakimś cudem - jakaś Ci ocaleje. ;)



39 komentarzy:

  1. pychota!!! chyba zrobię sobię w ten weekend coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie będę używać innych owoców tylko poczekam na świeże truskawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chcę ją zjeść <3 wieczorem lecę do sklepu po truskawki i robię :)
    Zapraszam do siebie iffy-w.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. W każdym poście "bez tłuszczu", "niskokaloryczne" itp.Oszukujesz sama siebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no chyba nie. Widac, ze przejrzales/as tylko kilka notek.. ale haters gonna hate, wiadomo ;d

      Usuń
    2. Przejrzałam cały 2 razy.,

      Usuń
    3. no to przejrzyj trzeci, a potem usmaż sobie na głębokim oleju pączki z tego przepisu ---> http://teczawsloiku.blogspot.com/2013/02/donuts-amerykanskie-paczki-z-dziurka.html ;)

      eh, dzieci.. ;)

      Usuń
    4. dobre :D

      Usuń
  5. Czekam na nasze truskawki i robię migiem! Świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow ! pyszne , zdrowe babeczki - ubóstwiam takie przepisy ;0

    OdpowiedzUsuń
  7. przy pierwszej lepszej okazji zabieram się za nie! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają świetnie ;) Nie pomyślałabym, że są jakieś dietetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. jejku, ale przydałaby mi się teraz taka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie sposób się nie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, jestem za tymi wielgachnymi wyjątkowo :D

    OdpowiedzUsuń
  12. rewelacyjnie wyglądają:) truskawki świetne a najlepsza ta największa:D

    OdpowiedzUsuń
  13. dodatek musu brzmi intrygująco ;>
    fajne te muffinki;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis jest cudny i jutro rano robie te babeczki na drugie sniadanie ;) Pozdrawiam Cie kochana i napisz cos, co u Ciebie. Sledze Twojego bloga od dawna i z calego serca Cie wspieram, bo kiedys mialam podobne problemy, na szczescie udalo mi sie z nich wyjsc i wierze, ze Tobie tez sie uda. Buzka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i jak tam, babeczki już upieczone?
      koniecznie daj znać, jak Ci wyszło ! :))

      Usuń
  15. Genialny przepis! Na pewno wykorzystam. Rocksanko, jesteś mistrzem :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ι really like yοur blog.. very nice сolors &
    theme. Dіd уou makе this websitе yourself or did you hіre ѕоmeone tο do it for уou?

    Plz reply as I'm looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. thanks

    Here is my web blog :: software design document
    Also see my page > Johnssoftwarereviews.webs.Com

    OdpowiedzUsuń
  17. I'll right away clutch your rss feed as I can't tο find your e-mail subѕcгiption hyperlink or neωsletteг serνice.
    Do you hаve any? Kіndly lеt mе understand so that
    I may just subscribe. Thankѕ.

    my sitе ... Jamestechzone.Webs.com

    OdpowiedzUsuń
  18. A motіvаting discussion iѕ
    ԁefinіtely worth comment. I believe that you shоuld
    publіsh more аbout this issue, it might not be a taboo mattеr but
    genеrally peoрle dοn't discuss these issues. To the next! Kind regards!!

    Here is my web-site ... iphone cases 4

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny blog !! <3
    Masz cudowne przepisy! Sama mam takie problemy jak ty i czytając tego bloga jest mi duzo łatwiej ;))
    Piekłam już ciasto jogurtowe (pycha!) i dzisiaj zabieram sie za babeczki ! Poza zachwycamy mam takie pytanie techniczne:
    - te twoje muffiny są ogromne na zdjęciach ! Piekłaś standardową porcje 10 czy 5?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, jaki miły komentarz - dziękuję! :))

      ja swoje muffiny piekłam w tej dużej formie - dlatego wyszło mi 5. :)

      a jak tam Twoje? daj znać, czy już upiekłaś i jak Ci wyszły. :D
      Pozdrawiam ;**

      Usuń
    2. Wyszły cudownie!! Nie jestem talentem kuchennym ale twoje przepisy mi wychodzą bez problemu ;)) wprawdzie ja piekłam porcje 10 i zamiast truskawek dałam musu jabłkowego ale z kawalkami jabłka i wiecej cynamonu to i tak były super.
      Mam nadzieje na wiecej takich przepisów i zdrowiej! Trzymam kciuki!

      Usuń
    3. o, dobrze wiedzieć, że z musem jabłkowym z kawałkami jabłka też wychodzi. :)
      na pewno wyszły przepysznie niezwykłe! ^^
      cieszę się, że Ci smakowało :))

      ;**

      Usuń
  20. ,,nie, no biała czekolada w ogóle nie ma tłuszczu" - ehe. chciałoby się !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o to ze do muffin nie dodaje sie tłuszczu geniuszu -.-

      Usuń
  21. O to ja poproszę takiego giganta! :D

    OdpowiedzUsuń
  22. jakie czadowe <3
    wyglądają tak ślicznie że wierzę na słowo że są przepyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  23. smaki me gusta! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Hej :) skusiłam się upiec muffinki z Twojego przepisu. Nie miałam niestety owoców i musiałam zmodifikować trochę przepis. Wyszło super pysznie :))

    Pozdrawiam! Marcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo, mega mnie to cieszy! super, że wyszły i smakowały :)
      Pozdrawiam Cię również, Marciu ;* :)

      Usuń
  25. białą czekoladę zmienię na ciemną i wypróbuję, bo wyglądają obłędnie! a ja należę do fanek muffinek, zdecydowanie :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...