sobota, 22 października 2016

Wieniec drożdżowy z jabłkami i cynamonem


Dobrą stroną tego, że nawet w sobotę wstaję o 6 (bez budzika) jest to, że bez skrępowania mogę nieuczesana wyjść w piżamie do ogródka, by fotografować wielką, drożdżową bułkę we wszelkich możliwych konfiguracjach, bez ciekawskich spojrzeń sąsiadów i przypadkowych przechodniów z psami.

Dobrą stroną wczesnych poranków, jest mgliste powietrze, albo raczej powietrzna mgła, która przykrywa wszystko, może jedynie poza trawą, która jest wtedy bardziej zielona i pachnie mocno, dokładnie tak, jak od zawsze pachnie październik.


Dobrą stroną weekendów jest to, że porzuciłam imprezy do rana i nic nie trzyma mnie już we Wrocławiu, więc od powrotu z wakacji, w kolejną sobotę z rzędu pakuję walizki i jadę daleko, przed siebie. 
Pogoda dziś jest taka śliczna, prawda? :)


Wieniec drożdżowy z cynamowo-maślanym nadzieniem to jesienna klasyka.
Jednak z taką ilością jabłek to...prawdziwy raj! ;)
Skusicie się? 
Wieniec drożdżowy z jabłkami i cynamonem

300g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
170ml ciepłego mleka
15g świeżych drożdży

1 łyżka cukru
30g roztopionego masła
1 żółtko 


70g miękkiego masła
5 łyżek miałkiego cukru
3 łyżeczki cynamonu

2 małe jabłuszka, obrane i pokrojone w kostkę

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj na gładką pastę.

Z mleka, drożdży, 2 łyżek mąki i łyżeczki cukru zrób zaczyn. Dokładnie wymieszaj składniki, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W kubeczku wymieszaj przestudzone masło i żółtko.
Do dużej miski przesiej mąkę, wsyp sól. Dodaj mleko z drożdżami, masło z jajkiem. Zagnieć elastyczne ciasto, zajmie Ci to kilka minut. Przełóż je do natłuszczonej miski, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 milimetrów, na kształt prostokąta. Wierzch ciasta posmaruj maślaną masą, (niewielką jej ilość zostaw na później), a na nią równomiernie wyłóż pokrojone jabłka. Ciasto zwiń w rulon. Natnij je wzdłuż, jeden koniec zostaw złączony. Wywiń warstwy ciasta na wierzch i zwijaj je w luźny "warkocz". Ułóż ciasto w wieniec, wierzch posmaruj resztą masła. Przełóż wieniec na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Nastaw piekarnik na 200 st. C.
Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz jeszcze przez 5 minut.

22 komentarze:

  1. Hej :) A ile tych jabłuszek dodałaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że mamy na blogu te same smaki! Jabłka i cynamon to obowiązkowe składniki jesiennych wypieków :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego juz nie wrocisz na aska?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie plany na najblizszy tydz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powrót do prawa jazdy i kombinowanie stroju halloweenowego :)

      Usuń
    2. I jak tam Twoje Halloween? Może jakas relacja? :)

      Usuń
    3. Halloween zacne :) American horror story ;)

      Usuń
  5. Wianuszek laurowy należy Ci się :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurde youtube.com/watch?v=XJCGJV7iSBU

    OdpowiedzUsuń
  7. co o niej myslisz? pudelek.pl/artykul/99887/22-letnia_youtuberka_promuje_anoreksje_zacznij_sie_leczyc_bo_umrzesz_foto/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. omg, już widziłam ostatnio, strasznie przykre :(
      a byłaby z niej ładna dziewczyna, naprawdę..

      Usuń
    2. Najlepsze (najgorsze?) jest to, że mnie już to nie "motywuje do ochudzania", a po prostu przeraża. Przeraża mnie to jak bardzo ta choroba spacza, wykrzywia myślenie! Przecież ona wygląda tak bardzo zle :( i nie da sobie wytlumaczyc, ze moze w kazdej chwili umrzec przez np.nagłe zatrzymanie akcji serca lub inne powiklania spowodowane skrajnym niedożywieniem.

      Usuń
  8. Świetnie wygląda ten wieniec, naprawdę pysznie!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Prześliczne zdjęcia! :)
    Ten wieniec prezentuje się po prostu fantastycznie i podziwiam talent do zawijania ciasta! *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Czemu nie podajesz wartości kalorycznej przy przypisach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dlatego, że nie chce mieć niezdrowej obsesji na punkcie kalorii? A po co Ci to? Policz sobie sam/a jesli masz taka potrzebe.. ale polecam odzwyczaic sie od tego, bo to do niczego dobrego nie zmierza

      Usuń
    2. bo nie liczę :) who cares?

      Usuń
  11. czyzby zwiekszyli porcje z 30g na 45g HAHA? :D nestle-cereals.com/pl/pl/promocja-produktow/marki/minis-marka/platki-sniadaniowe-cini-minis-granola

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi wyszło że ma 312 kcal porcja.:'(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...