niedziela, 6 listopada 2016

Sernik kawowy z czekoladą - sernik mocca

Z czasem zauważymy, że nie do wszystkich zamkniętych drzwi warto pukać i, że nie do wszystkich otwartych należy wchodzić. 
I że zawsze, absolutnie zawsze, gdy jedne drzwi się zamykają, obok otwierają się kolejne,
i tylko od nas zależy, kiedy je w końcu dostrzeżemy.


Jest coś takiego jak słodka gorycz. 
Kawa i czekolada.
Gorzkie z gorzkim, gorzko-słodkie, słodko-gorzkie.
Jak to wygląda w praktyce?
Jednego dnia, moim ulubionym słowem o poranku jest 'rozgoryczenie', by nazajutrz nie móc wyjść z podziwu nad 'zaskoczeniem'
Kolejny raz uprzytamniam sobie, że pozytywne uczucia w moim życiu, biorą się po prostu...ze mnie samej.
Trochę (za bardzo)idealizuję, mocno koloryzuję, (zbyt)często lirycznie egzystuję. 
To ja tworzę swą słodką rzeczywistość, którą dyktuje mi wyobraźnia.
I tylko ode mnie zależy, kiedy, nareszcie, odrzucam gorycz. 

Jeśli jednak chodzi o deser, odkąd pamiętam, wybieram gorzką czekoladą popijaną gorzką kawą.
Nie ma nic lepszego, niż topiona na podniebieniu kostka czekolady, rozpływająca się w łyku gorącego, kawowego napoju...
Wiadomo, że w końcu to połączenie musiało zakończyć się...sernikiem!
Popełniłam najpyszniejszą, sernikową hybrydę deserową!
Kawa i czekolada w jednym - czy to nie brzmi idealnie? ;)
Oczywiście, że tak. 
Chyba nie muszę nikogo przekonywać, hmm? :)


Sernik kawowy z czekoladą - sernik mocca
/tortownica 18cm/

spód:

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g gorzkiego, ciemnego kakao
  • 25 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem pudrem i cynamonem, dodać zimne, posiekane na kawałeczki masło i zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
W tym czasie dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do 190 stopni.
3/4 części schłodzonego ciasta  wyłożyć na dno tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Po wyciągnięciu przestudzić.

masa serowa:

  • 400 g sera mielonego z wiaderka (u mnie Piątnica)
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 25ml wrzątku
  • 100 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
Sery zmiksować z jajkami, cukrem i ostudzoną, rozpuszczoną kawą. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do 150 stopni, boki tortownicy wylepić pozostałym ciastem z lodówki, do tortownicy przelać masę serową i całość piec przez 1,5 h. Po upieczeniu, sernik studzić w uchylonym piekarniku, a całkowicie ostudzony wsadzić na noc do lodówki. Nazajutrz ozdobić polewą czekoladową.

polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • + 2 łyżki ubitej śmietanki 30%
W garnuszku roztopić masło, dodać połamana na małe kawałki czekoladę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Lekko przestudzoną polewę wyłożyć na wierzch sernika, a następnie wykładać łyż,ą bitą śmietanę, a potem wykałaczką lub końcem noża, tworząc esy floresy. :)


7 komentarzy:

  1. pycha, wyglada cudownie, siedxze i lize monitor :D :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama - smakoszka czarnej kawy - zapewne byłaby zachwycona (a i reszta domowników, w tym także ja, również byśmy ten sernik pokochali). No, to wiem już, co popełnię w przyszłym tygodniu, gdy będę miała dłuższy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kazdym postem mądrzejsza i piękniejsza duchem i ciałem ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie! :)
    Lubię czytać Twoje wpisy i oglądać tak cudowne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...