czwartek, 7 stycznia 2016

Sernik z żurawiną i białą czekoladą - magia czerwieni na śniegu

''Musisz wypełnić tablicę swojego życia tym, czego pragniesz. Jeśli wypełniłeś ją bagażem przeszłości, to zetrzyj ją czym prędzej. Zetrzyj wszystko z przeszłości, co Ci nie służy, i bądź wdzięczny, że doprowadziło Cię do tego miejsca i do nowego początku. Masz czystą kartę i możesz zacząć od nowa - tutaj, w tej chwili. Znajdź swoją radość i żyj nią!''
~ Rhonda Byrne, Sekret


Próbuję sobie przypomnieć, 
kiedy zmieniłam swój sposób myślenia
i zaczęłam przyciągać do swojego życia
same dobre rzeczy
d o b r o .

Czy to było rok temu, a może dwa, 
lub cztery lata wstecz,
kiedy stworzyłam to miejsce
i zaczęłam kreować i przemieniać swą
rzeczywistość
na  n o w o .

Północ wybiła kolejny rok,
dając na start czystą kartę,
a dla mnie,
to po prostu kolejna strona
rozdziału,
mojej pięknej historii
ż y c i a .

Zeszły rok pełen wzruszeń, wzlotów, magii, nieoczekiwanych zdarzeń, okoliczności, piękna, małych upadków, nauki na błędach, zamknęłam kropką.
Rozpoczęłam kolejny, z nową nadzieją, otwartymi oczami, siłą i listą ''Marzeń do spełnienia'' w ręku,
które realizuję już od 1 stycznia, a ten sernik, przy okazji, staje się spełnieniem jednym z nich. ;) 

Na pozór, przesłodki sernik z białej czekolady,
złamany równowagą kwaśnej, świeżej żurawiny.
Zbita, konkretna masa serowa, która pod śnieżna pierzynką polewy z białej czekolady,
skrywa czerwień żurawinowych koralików.
Doskonałość, równowaga, perfekcja.
Zaskakująco współgrające połączenie
piękna, smaków i kontrastów.
Spróbujcie sami - będziecie zauroczeni!

Sernik z żurawiną i białą czekoladą
/tortownica 20 cm średnicy/

na spód:
  • 140 g ciastek pełnoziarnistych
  • 40 g masła
Ciastka pokruszyć na tzw. ''piasek'' - wsadzić do reklamówki i uderzając np. wałkiem do ciasta, rozkruszyć je na pył. Masło roztopić w garnuszku, zdjąć z ognia, dodać ciasteczkowy pył, wymieszać, wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

masa serowa:
  • 600 g twarogu na sernik (u mnie Piątnica z wiaderka)
  • 150 g mascarpone
  • 170 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 150 - 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • + na polewę, ok 70 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W garnuszku podgrzać mascarpone, gdy zacznie się topić, zdjąć z ognia, dodać posiekaną, białą czekoladę,
wymieszać i poczekać, aż się całkowicie rozpuści i połączy z serkiem w czekoladową masę.
W dużej misce zmiksować ser z jajkami i cukrem, do połączenia się składników.
Dodać masę serową i ponownie zmiksować.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Serowo-czekoladową masę wyłożyć na schłodzony, ciasteczkowy spód.
Na wierzchu sernika ułożyć kuleczki świeżej żurawiny.
Sernik wsadzić do piekarnika i trzymać go tam 1 godzinę, do ścięcia się masy serowej.
Po upieczeniu, zostawić sernik w stygnącym piekarniku, a gdy całkowicie ostygnie,
schłodzić go przez noc w lodówce.
Dnia następnego, udekorować białą czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej.
Kroić trójkątne kawałki, mrużyć oczy i jeść, jeść, jeść. :)



17 komentarzy:

  1. Cudowny serniczek. Porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny serniczek. Porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie dostałaś świeżą żurawinę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiłam na Hali Kupców ''Perła'', we Wrocławiu, na jednym ze straganów z owocami i warzywami :)

      Usuń
  5. O matko jak on wspaniale wygląda!
    Ps.zostaję u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialny sernik! ;)
    Ostatnio piekłam taki z żurawiną, ale Twoja propozycja tak kusi, że będę musiała zrobić powtórkę w takim wydaniu. :)
    Piękne zdjęcia, coraz lepsze!
    Pozdrawiam,
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieknie wygląda, ale nie lubie serników :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękno widzę w Twym życiu i czuję jego smak <3, tak trzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny, pyszny serniczek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Żurawina się pięknie komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świeża żurawina? To rzeczywiście musiało fajnie złamać słodycz twarogowej masy. Ciekawa jestem czy taka równowaga by mi podpasowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. OMG,ale cudo stworzyłaś O.O <3
    Mam pytanko - jadasz wędliny,parówki,pasztety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, jem wszystko z wyżej wymienionych :) :D

      Usuń
  13. Strasznie ładnie wyglądasz! Nie mogę się napatrzeć jak się zmieniłaś! Tak pozytywnie! Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...