poniedziałek, 4 maja 2015

Sernik z rabarbarem - (nie tylko) na majówkę :)

Lubię spoglądać w niebo na przelatujące samoloty i zastanawiać się, jaki jest cel ich podróży. 
Może urlop w gorącym Egipcie, wczasy nad morzem Egejskim lub jakaś tam bardzo poważna delegacja w Wielkiej Brytanii...
Maj, ciepły, pachnący przekwitającą już magnolią, białym bzem i mleczem transformującym się w dmuchawce, latawce, wiatr.
Maj, miesiąc zwiastujący wakacje, niczym listopad Boże Narodzenie. 
Jeszcze tylko kilka tygodni, dni, godzin, a ktoś, spoglądając w niebo na odlatujący samolot, będzie zastanawiał się, dokąd właśnie zmierza.
Ja natomiast, zapięta w pokładowe pasy, będę tym razem wiedzieć, że celem są słoneczne Włochy... :)
Czas przedwakacyjnych oczekiwań wypełniają majówki pod gołym niebem.
Zapach grilla w ogródku, piknik w parku i podwieczorek na tarasie.
Smak pierwszy polskich warzyw i słodkich owoców...
Czy mogłoby się obejśc bez domowego ciasta? :)
Ciacho z rabarbarem to już majowa klasyka gatunku.
Jednak na pewno nie taki SERNIK, jak TEN! :)
Słodko-kwaśny, ciężki i zbity, na spodzie z owsiano-czekoladowych ciasteczek...
Gwarantuję - nic więcej do szczęścia nie trzeba!
No, chyba, że odrobina słońca i troszkę wolnego czasu... :)
Sernik z rabarbarem
/keksówka 23x11 cm, ok 10 porcji/
(wartość energetyczna porcji - ok. 350 kcal)

spód:

  • 150 g ciastek owsianych w czekoladzie
  • 40 g masła
Masło roztopić w garnku, ciastka pokruszyć na drobny pył. Dodać je do masła, wymieszać i wyłożyć nimi keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczkowy spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, przez 15 minut.  W tym czasie przygotować masę serową.

masa serowa:

  • 250 g sera ricotta
  • 450 g sera trzykrotnie mielonego półtłustego (używam takiego z wiaderka Piątnica :) )
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 50 g śmietany 36%
rabarbar na wierzchu:

  • ok. 2-3 laski rabarbaru
  • 50 g cukru
Sery zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowy. Dodawać po jednym jajku, dokładnie miksując masę po dodaniu każdego. Dodać śmietanę i wszystko razem zmiksować na gładko. 
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową i piec sernik w 160 stopniach, przez godzinę.
W tym czasie zabrać się za rabarbar.

Rabarbar umyć i pokroić go na paski szerokości foremki, w której piecze się właśnie sernik (u mnie to ok. 11 cm). Pokrojony ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zasypać cukrem, aż rabarbar puści sok. Pod koniec pieczenia sernika (20 minut przed końcem) wsadzić do piekarnika jeszcze rabarbar i piec go do miękkości przez 20 minut. 
Gdy rabarbar ostygnie, ułożyć go (jak na zdjęciach) na wystudzonym serniku i całość polać wytopionym podczas pieczenia syropem rabarbarowym. :)

***


kilka pierwszo-majówkowych migawek...
A Wy, jak spędziliście majówkę? :)


<3 

16 komentarzy:

  1. bardzo smakowicie wygląda to ciasto :) i widać że super bawiłaś się na majówce, mi też udało zjeść się posiłek pod gołym niebem z widokiem na jezioro :) w sobotę była piękna pogoda i pojechałam na zamek Czocha - polecam! no a potem wybraliśmy się na zaporę (tuż obok), a że koleś skasował nas tam 5 zł za parking, wymyśliłam, że skoro mój chłopak zawsze ma w samochodzie koc (polecam swoją drogą ten pomysł) to taka piękna łąka z mleczem jest koło samochodu, że zróbmy sobie piknik :) tak też zrobiliśmy. Buła z kotletem z piersi kurczaka i sałatą, do tego kawa z termosu i śpiew ptaków z widokiem na jezioro, czego można chcieć więcej :)
    Serdeczne pozdrowienia :)

    http://nie-wiem-jak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj, ojej, majówka na bogato! cudowny sernik - re-we-la-cja!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeżeli wy we wrocławiu macie teraz taką pogodę, jak widać na zdjęciach, TO SIĘ PRZEPROWADZAM. a sernik wygląda przeuroczo z tym rabarbarem na wierzchu. rewelacyjny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam :) a gdzieś teraz brzydko jest? :) Myślałam, że cała Polska rozsłoneczniona :)

      Usuń
  4. Ojej, wygląda cudownie! Pyszny musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, genialny jest ten sernik! *.*
    Piękne zdjęcia i świetny pomysł, który z pewnością będzie teraz dla mnie inspiracją! :)
    Bardzo ładnie piszesz i każdy Twój post czyta się z uśmiechem na twarzy! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ten rabarbar wygląda jak paluszki surimi :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie, chyba impreza się udała :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Rajska majówka :D, nawet rabarbar taki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego sernika to ja jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam Twojego bloga :) Zaglądam tu niemal codziennie. Robisz prześliczne zdjęcia ;)

    Ja również lubię "działać" w kuchni. Ale bardziej gotując niż piekąc ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł na sernik z rabarbarem. Na pewno spróbuję :)

    http://ultrapaulina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł na sernik z rabarbarem. Na pewno spróbuję :)

    http://ultrapaulina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Cześć. Mam drobne problemy z odżywianiem, szukam pomocy. Jeżeli miałabyś trochę czasu i chęci, moglibyśmy się skontaktować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne :) pisz do mnie na mail rkonkolska@gmail.com :)

      Usuń
  14. czekamy na czwartkowy jadłospis, Roksanko! :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...