wtorek, 2 lipca 2013

Pizza z czerstwego chleba - gotowa w 15 minut!

Piekłam drożdżowe bułki, chałki, ciasta i chleby. Ba - nawet smażyłam drożdżowe naleśniki (klik) i gofry!
Wstyd przyznać, że do tej pory nie robiłam domowej pizzy
I nie wiele się w sumie zmieniło, bo TA pizza NIE WYMAGA użycia drożdży.
Co więcej - nie trzeba jej wcale wyrabiać, a potem czekać, czekać, czekać...
Tę pizzę zjecie już po niecałych 20 minutach od wyciągnięcia pierwszego składnika z lodówki!
No i wcale nie będą to drożdże... ;)
Wystarczy czerstwy chleb, jajko, ulubione dodatki i...chęć na pizzę!
Wszystko chyba się znajdzie, prawda? ;)
Do zrobienia tej pizzy użyłam mega dużych kromek z włoskiego chleba pszennego, które kupiłam w Lidlu, podczas włoskiego tygodnia. Ich wielkość i kształt idealnie nadają się do przyrządzenia takiej 'chlebowej' pizzy, ale z powodzeniem sprawdzą się też większe kromki ze zwykłego chleba pszennego lub tostowego, które ułożone obok siebie utworzą kwadratową pizzę.
Spróbujcie wykorzystać także podeschnięte, pełnoziarniste pieczywo - dla uzdrowionej wersji. :) 


Chlebowy spód (dzięki namoczeniu w jajku) wychodzi puszysty i mięciutki, konkurując z pizzą na grubym, drożdżowym cieście!
...i nawiasem mówiąc - ma o wiele mniej kalorii niż ten tradycyjny... ;> 
Sprawdzicie? :)


Moją pizzę podałam na obiad z zieloną sałatą, pomidorkami i bazyliową oliwą z oliwek.
Miałam zjeść pół pizzy i sałatkę.
Nie dałam rady. 
Zjadłam wszystko.:D
Wkrótce powtórka - z innymi dodatkami! ;)


Pizza na spodzie z czerstwego chleba
/dla 1-2 osób/
(wartość energetyczna całej pizzy ze zdjęć - ok. 700 kcal) 

  • kromki czerstwego chleba (najlepiej pszennego, u mnie duża kromka z włoskiego chleba, kupionego podczas włoskiego tygodnia w Lidlu), może być tostowy
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • sos pomidorowy (u mnie domowy: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego + 50 ml wody + łyżeczka oliwy z oliwek + pół wyciśniętego ząbka czosnku + sól, pieprz, bazylia do smaku = wymieszać w miseczce, odstawić)
 
 + ulubione dodatki do pizzy:
 W dużej, płaskiej misce roztrzepać jajko z mlekiem, w miksturze zanurzyć chleb po 3 minuty z każdej strony.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niego położyć chleb.
Chlebowy spód posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki.
Wstawić do pieca na 10 minut.
Jeść. :)


48 komentarzy:

  1. To naprawdę świetny przepis, kiedy najdzie nas nagła chęć na pizzę, a w brzuchu już burczy i nie chce się czekać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W końcu coś na moje możliwości! Przy pierwszej okazji spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja taki chleb moczony z cynamonem i cukrem zjadałam zawsze! <3
    Ale z pizzą pomysł genialny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z cynamonem i cukrem? Też musi być świetny! Albo na słodko - z masłem orzechowym, ricottą, owocami (?) :)

      Usuń
    2. Zobaczymy kiedyś taką u Ciebie, Roksanko? :)

      Usuń
    3. hmmm...coś pokombinuję ;>

      Usuń
  4. ja tam wole poczekać troche i zjeść normalną pizzę^^
    ale ta wygląda rewelacyjnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A znasz może jakiś przepis na zdrowsze, mniej kaloryczne gofry? I jaka jest ich szacowana wartość energetyczna? Bardzo proszę :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że zdrowsze będą po prostu, jak użyje się mąki razowej/pełnoziarnistej zamiast pszennej. :)

      polecam Ci wypróbować te z tego przepisu --> http://www.zdroweconieco.pl/pelnoziarniste-gofry-z-owocami-i-jogurtem.html

      jeden taki gofr bez dodatków ma ok 100 kcal :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! Zawsze miałam problem z tym, która mąka jest najzdrowsza :)

      Usuń
    3. http://www.photoblog.pl/zero0kcal/146661719/archwalne.html

      jeden suchy gofer ma 53 kcal

      Usuń
  6. tak naprawde to rozkladane tosty ;D i nie musi byc taki duzy mozna zrobic z normalbych kromek :D bardziej podzielne ;) ale ogolnie inspirujesz do dzialania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to jest właśnie coś prostego, na co jednak nie każdy od razu by wpadł :)

      Usuń
  7. hej.. Nie wiem czy odp tutaj tak publicznie, ale mam straszny problem z tym, ze.. chcialam przytyc, mialam b.niskie bmi, teraz jest ok 15/16, ale nie moge sobie psychicznie z tym poradzic.. znow chce sie odchudzac itd.. Jak sobie z tym radzisz? :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, a Twoi rodzice, znajomi, najbliżsi wiedzą o Twych problemach? Koniecznie im o tym powiedz - ważna jest tutaj terapia i rozmowa z lekarzem, ja niestety nie mam na to złotego środka... osobiście utrzymuję (za) niską wagę, więc nie jestem za dobrym przykładem w tej kwestii.. :(

      Pozdrawiam cieplutko, trzymaj się ! ;*

      Usuń
  8. Uwielbiam Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile ten chlebek w przepisie ma kcal? Bo chciałabym odjąć i dodać kalorii z mojego chlebusia :))
    Ps. JESTEŚ NAJLEPSZA BLOGGER'ka ! <3 uwielbiam ze tak często dostajesz wpisy... *.*
    I<3U :D hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kromka tego gigant chleba ma 250 kcal :)

      Usuń
  10. aaaaaaa jesteś genialna! serio! muszę jak najszybciej wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonały, fantastyczny, wspaniały przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda naprawdę cudownie ! Nie pomyślałabym, by robić pizzę z chleba haha :D Ja póki co oddana całym sercem jestem pizzy na tym ogroooomny drożdżowym spodzie no ale przecież trzeba eksperymentować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wróciłam z Lidla i lecę do kuchni :D

      Usuń
    2. Hah wiesz, w moim mieście wszystko jest w opóźnieniem więc wcale nie dziwię się, że była jeszcze z nimi cała półka :D Wieczorem albo jutro zrobię wpis więc zapraszam później do siebie :*

      Usuń
  13. a więc z chleba! Byłam ultra ciekawa :D
    aż wypróbuję - wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. chętnie bym zjadła też takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oczywiście, że wypróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. kurcze a myslicie ze jakbym dala 4 kromki np albo 5 chleba graham (ksztalt taki normalny a nie kwadratowy jak na ilewazy) to by wyszlo..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powinno wyjść, ale dobrze namocz w miksturze jajecznej, żeby chlebek być odpowiednio miękki po upieczeniu :)

      Usuń
    2. ale nie rozumiem...jak to sie polaczy ? bo one nie sa rowne zeby je rowno ulozyc... musialabym z tego chleba 'ciasto'zrobic....

      Usuń
    3. w sensie, jeśli poukładasz je obok siebie, na kształt pizzy (ale to się tyczy kwadratowych kromek) :)
      Jeśli masz zwykłe kromki chleba...to zrobisz z nich po prostu mini pizze i już :)

      Usuń
  17. Jesteś genialna! Ty to zawsze coś wymyślisz! Podziwiam bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam leczo, ale jeszcze w tym roku nie jadłam... niestety :)
    idealna900.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. zrobiłam z chleba tostowego, dodałam paprykę i jest pyszne! cudowny blog, i oczywiście cudowna ty! czekam na więcej prostych przepisów. :):*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, że zrobiłaś, no i, że smakowało! :)) dzięki za miłe słowa no i zapraszam tutaj częściej..po więcej prostych przepisów, które niedługo będą się pokazywać! :))

      Usuń
  20. Świetny pomysł :D na pewno skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  21. Zrobiłam. Taka dobra, że na blogu się znalazła. :>

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają bosko! Już dzisiaj widzę je na moim stole! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialne! Zachwycam się Twoim blogiem <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Jesteś jak Twoja Tęcza - Zachwycająca:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przeczytałam i zaraz zrobiłam. Jesteśmy już po wielkim żarciu. Akurat szukałam przepisu na wykorzystanie starego chleba i wpadł mi ten przepis.nie miałam przecieru więc dałam katchup plus oliwki. Pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy trzeba z czerstwego czy można z innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej wychodzi z czerstwego, ale można spróbować z nieco świeższym :))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...