czwartek, 20 czerwca 2013

Konfitura z rabarbaru - najlepsza, najprostsza

Robicie swoje przetwory?
Czy raczej 'zużywacie' owoce na bieżąco? ;)
Ja uwielbiam zamknąć smak lata w słoiczku, by zimowym porankiem móc rozkoszować się naleśnikami z domową konfiturą czy dżemem...
Oczywiście, by przetestować swój wyrób, otwieram jeden słoik prawie zaraz po jego zassaniu. ;)
Ta konfitura, mimo kwaśnego charakteru rabarbaru jest idealnie słodziutka.
W dodatku uroczo pachnie wanilią.
I wcale nie wymaga godzin stania nad wrzącym garnkiem!
Swoje owocowe słoiczki przygotujecie już w kilkanaście minut, nie używając przy tym żadnych zagęstników!

Wystarczy rabarbar, cukier i...tylko odrobinka cierpliwości. ;)


 Konfitura z rabarbaru z wanilią
/2 słoiczki, jak na zdjęciu/
(wartość energetyczna w 100g - ok. 200 kcal, ale będzie mniej, jeśli nie lubicie mocno słodkich przetworów i dacie mniej cukru ;) )
  • 400 g rabarbaru
  • 250 g cukru 
  • cukier waniliowy (można pominąć, wtedy będzie pachnieć tylko rabarbarem ) )
  • 5 łyżek wody
Umyty rabarbar pokrój w paski, ewentualnie odetnij brzydkie końce. 
Na patelnie wrzuć rabarbar, cukier i wodę, wymieszaj i trzymaj na średnim ogniu.
Gdy rabarbar zacznie być miękki (po ok. 7-10 min. ), rozgnieć go zewnętrzną stroną łyżki, by nie pozostał w kawałkach, a był taki 'rozciapciany'. ;)
Pogotuj jeszcze przez chwilkę, do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji, a potem nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiczki postaw do góry dnem, by się dobrze zassały. :)



56 komentarzy:

  1. ja niedawno zrobiłam swój pierwszy dżem - z rabarbaru i truskawek, już go uwielbiam! <3 dwa smaki lata w jednym słoiczku :) Twoja wersja konfitury musi być również pyszna. uwielbiam waniliowe smaki i zapachy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak samo - z truskawek i rabarbaru, pychota! :)
      Waniliowa wersja baaardzo mi się podoba, mam nadzieję, że będę mogła jej spróbować :D

      Usuń
    2. Ja też zrobiłam z truskawek i rabarbaru! Nie mogłam się odciągnąć od garnka :) kocham wszystko co z wanilią :)

      Usuń
  2. Może i ja popełnię własny, pierwszy słoiczek dżemu:)
    Rozumiem, że nie można dać mniej cukru, bo to "naturalny konserwant"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dać mniej cukru - ja po prostu lubię baaardzo słodkie, stąd taka ilość. :)
      spokojnie możesz zejśĆ do 150-180 g cukru, przy takiej samej ilości rabarbaru. :)

      Usuń
    2. a 100g to za malo ?
      gdyby dac zamiast rabarbaru truskawek i 100g cukru?

      Usuń
    3. kombinuj, ale nie gwarantuje, że wyjdzie. :D poza tym, po co robić coś, co ani nie będzie zbyt słodkie, ani odpowiednie w konsystencji - dżem, to dżem, ma być słodki, nie dajmy się zwariować z ty ograniczaniem cukru. ;)

      Usuń
  3. Naleśniki z konfiturą, co za mniamki! :) rabarbarowej nigdy nawet na oczy nie widziałam, ale musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna!
    Dziękuję za dodanie jej do rabarbarowej akcji:>

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też chcę zrobić dżemiki w tym roku, ale ze mnie taki leniuch :<
    Wyślij mi jeden słoiczeeeeek *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie dekorujesz słoiczki ! ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. W zeszłym roku robiłam swój pierwszy dżem. Twój wygląda pysznie i jest bardzo szybki. ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że jednokolorowy, bo była prawdziwa tęczawsłoiku ;P Ale zapach musi być doskonały :D

    OdpowiedzUsuń
  9. genialny i taki prosty :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie robię:(
    Albo inaczej! Do tej pory nie robiŁAM.
    W tym roku chcę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam rabarbar, spróbuję <3

    OdpowiedzUsuń
  12. ja muszę zrobić swój pierwszy dżem, domowe najlepsze ;) i to do naleśników idealne ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja chyba zrobię dżem brzoskwiniowy... :>

    OdpowiedzUsuń
  14. Konfitura i naleśniki! Mogę tak jadać codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. a ja zawsze tylko z truskawek robię, albo z jeżyn-rabarbaru wieki nie jadłaaaam :(

    OdpowiedzUsuń
  16. Takiego naleśnika z taką konfiturą bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam rabarbar a pachnący wanilią to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmm rabarbarowego dżemu nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam Cię! Zrobiłam wczoraj tartę z rabarbarem i zostało mi trochę łodyg, które poszłyby do wyrzucenia. Zrobiłam tę konfiturę wg Twojego przepisu i wyszła cudowna, a w dodatku pachnie tak bosko, że mogłabym trzymać nos cały czas w słoiczku :) Nie sądziłam, że taka konfitura może wyjść udanie. W dodatku przypomniałaś mi zapach dzieciństwa i babci, dziękuję <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, ciesze się, że zrobiłaś tę konfiturę! :)
      tak, masz rację - zapach jest boski, też uwielbiam ją jeść...szczególnie właśnie z naleśniorami - koniecznie wypróbuj! :)
      pozdrawiam ;*

      Usuń
  20. super pomysł, muszę wypróbować :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  21. W jakim czasie schudłas jedząc 800 kcal?:)

    Karolina C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to nie jest blog o odchudzaniu jak ktoś nie zauważył

      Usuń
    2. masz rację, to nie jest blog o odchudzaniu i raczej nie będę udzielać nikomu wskazówek jak schudnąć (bo sądzę, że to pytanie właśnie ma coś takiego na celu).
      mogę jedynie udzielić porad, jak zrobić dobre ciasto. <3 :)

      Usuń
    3. Jesteście tacy beznadziejni, że aż żal patrzeć na wasze komentarze. Czemu zawsze musicie pisać pod jej wpisami o dietach, anoreksji, miesiączce? Myślicie idioci, że to jej pomoże w walce z chorobą? Walnijcie głową o ścianę, proszę to trwa tyle ile pisanie tak żałosnych komentarzy, a może coś wam się przestawi w tych pustych łbach. Wypad na blogi pro-ana, albo inne gówniane strony tępych nastolatek

      Usuń
    4. Dobrze napisane, tepych. Ona tez jest tepa bedac taka chuda.

      Usuń
  22. Tez dzem wyglada tak jak ty, okropnie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Och zdecydowanie nie mam o co byc zazdrosna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to po co ciągle wchodzisz na mojego bloga i obserwujesz wszystkie komentarze? ;)

      jesteś moją psychofanką trolololo.

      Usuń
    2. ale sie do tego nie przyzna ! to takie przykre :D chory czlowiek wypierajacy swoj problem... ah, nic tylko żałować i współczuć takiemu/takiej

      Usuń
  24. Taki słoiczek otworzony w środku zimy to niewątpliwie świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Od dawna chodził za mną taki fajny kwaskowy dżem, zrobię ten z twojego przepisu na pewno zaraz, jak tylko wrócę do domu, czyli jeszcze w tym tygodniu :)Mam nadzieję, że będzie tak pyszny, jak piszesz :)

    OdpowiedzUsuń
  26. robisz lub masz zamiar robic cos w celu zeby odzyskac miesiaczke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żeby odzyskac okres trzeba miec w miare normalna wage, a jak sie domyslasz i widzisz Roksana takiej nie ma. Po ch* drazyc temat

      Usuń
  27. hej! zostałaś przeze mnie nominowana do liebster blog - mam nadzieję, że znajdziesz chwilę, żeby odpowiedzieć na pytania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ania-początkujaca9 maja 2014 12:13

    Super przepis, DZIĘKUJĘ. Dzięki Tobie pierwszy raz zrobiła sama konfiturę. Pychotka;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę! :) też zrobiłam już rabarbar i będę robić nowe słoiczki :)

      Usuń
  29. Zawsze mi się wydawało, że zrobienie konfitury to mnóstwo roboty, a okazuje się ze to takie proste :D ciekawe czy z cukrem trzcinowym by wyszlo... (smakuje mi bardziej niż zwykly)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wyjdzie - polecam wypróbować! ;) smak konfitury będzie trochę inny, mniej słodki, bardziej jakby 'korzenny', ale z pewnością równie pyszny :)

      Usuń
  30. Ja właśnie robię dżem/konfiturę z dyni i rabarbaru :) Zapowiada się pysznie. Na jesieni próbowałam zrobić dżem z dyni niestety wyszedł mi strasznie słodki nie dało się tego zjeść więc zamroziłam i postanowiłam wykorzystać to do jakiegoś ciasta. Wczoraj wpadłam na pomysł żeby dodać do tej dyni rabarbar, który jest kwaśny i potrzebuje dużo cukru. Polecam! Dżem jest lekko kwaśny, nie przesłodzony i przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  31. JUTRO BĘDĘ "PAKOWAŁ" DO SŁOIKÓW. BĘDZIE OK. 20 szt. PYCHOTA NAD PYCHOTKI!

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobiłam na próbę z kilograma rabarbaru. Dałam mniej cukru, ale i tak dla mnie trochę za słodkie. Tak czy siak - jutro lecę po więcej rabarbaru i ruszam z produkcją :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Witaj, Ile cukru waniliowego ? całą torebeczkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dowolna ilość, można dać całą, można dać pół lub w ogóle pominąć :)

      Usuń
    2. GENIALNE !! zrobiłam od razu 4 słoiczki (250ml) - jak szaleć to szaleć :) rabarbaru dałam ok 850, cukru 400 , pół cukru waniliowego i 10 łyżek wody (myślę że 9 by wystarczyło bo rabarbar puścił jeszcze soczek ) . Najlepsze jest to, ze można dodawać składniki w trakcie przyrządzania . Zostało mi jeszcze trochę rabarbaru więc idę jakieś szybkie ciasto zrobić :) Dzięki za świetny przepis !

      Usuń
  34. Bardzo atrakcyjne jest z pokrojoną 1 wanilią. Przepis bardzo podobny. Pokrojony jw. rabarbar zasypać cukrem, dodać pokrojoną ( ok. 4-5mm) wanilią na 12h. Usmażyć i zamknąć do słoików. Równie dobra pychota.

    OdpowiedzUsuń
  35. Zrobiłam i jest idealna :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. W tytule jest konfitura, z opisu i z komentarza wynika, że dżem. Nie są to zamienne terminy, to są 2 różne produkty.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...