środa, 26 czerwca 2013

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Podobno...nie samym chlebem żyje człowiek..
..no ale jak tu nie kochać kanapek? <3 :D
Tym bardziej TAKICH, na domowym pieczywie.
Pyszny, pełnoziarnisty, domowy chleb tostowy jest wręcz stworzony na apetyczne kanapki.
Mięciutki, sprężysty miąższ i maślany, lekko słodkawy posmak sprawiają, że jest niesamowicie dobry!
Smakuje na słodko (miód, dżem), wytrawnie (awokado, szynka, ser) czy też z samym masłem (albo i bez!).
Idealny do tostów - rewelacyjnie zastąpi Wam kupny chleb tostowy.
Pyszny, pyszny, pyszny!
Mogłabym go jeść caaaały dzień, zmieniając tylko dodatki.
W końcu jest w czym wybierać! :) 

Chlebek nie jest trudny ani pracochłonny.
Zagniatacie go dziś wieczorem, na noc wkładacie do lodówki, a jutro pieczecie.
Jeśli jutro nie ma czasu - może być i pojutrze.
Surowe ciasto chlebowe wytrzyma w lodówce do 4 dni! :)
Sorry, za brak foci chleba w całości, ale za szybko go skroiliśmy i...zjedliśmy. :D
Zagadka: Na śniadanie zjadłam 3 kanapki z prezentowanego zestawu. Które? :)


Przepis z niezawodnej Kwestii Smaku.
Chleb tostowy pełnoziarnisty
/2 bochenki, po ok. 320 g każdy/
(wartość energetyczna w 100 g - 300 kcal, w jednej kromce 20 g - ok. 60 kcal)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 g mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej (u mnie pszenna pełnoziarnista, z Lubelli)
  • 1 łyżeczka soli morskiej (dałam 2 bo lubię bardziej wyrazisty smak)
  • 2 i 1/2 łyżki stołowej cukru
  • 30 g roztopionego masła lub oleju
  • 1 małe jajko

  • Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Jeśli mleko ostygło najlepiej wstawić rozczyn do garnka z gorącą wodą, ciepło spowoduje, że drożdże lepiej się spienią.
  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, resztę cukru. Wlać wyrośnięte drożdże, roztopione i ostudzone masło (może być ciepłe) oraz wbić jajko.
  • Składniki mieszać łyżką przez 2 minuty lub miksować mieszadłem
    miksera. Następnie wyrabiać ciasto hakiem przez około 10 minut lub wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wygniatać ciasto dłońmi. Ciasto po wymieszaniu składników zostawiamy na 5 minut, później dalej wyrabiamy (ciasto będzie klejące, można wyrabiać mikserem). Po wyrobieniu dodać trochę mąki do ciasta i uformować kulę, powyciągać ją i porozciągać w różne strony, zostawić na 10 minut, powtórzyć czynność rozciągania jeszcze 3 razy. Włożyć ciasto do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 1 noc lub maksymalnie na 4 dni.
  • W dniu pieczenia wyjąć ciasto z lodówki aby się ogrzało (około 1/2 godziny), tzn. wyjąć je z miski, wyłożyć na stolnicę i po chwili zagniecenia zostawić pod przykryciem ze ściereczki. Ogrzane ciasto podzielić na 2 części. Przygotować 2 formy keksowe, wysmarować je oliwą lub miękkim masłem.
  • Uformować ciasto: rozpłaszczyć każdą część na nieduży kwadratowy placek, złożyć dwa boki ciasta do środka, następnie zwinąć ciasto w rulonik zaczynając od przeciwległego boku. Rulonik rozciągnąć lub rozwałkować w dłoniach na długość blaszki i włożyć do środka. Odstawić na około 2 i 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma urosnąć na około 2 cm ponad poziom formy. Jeśli chleb słabo wyrósł można go zostawić jeszcze na dodatkowe pół godziny i zadbać o ciepłe otoczenie.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Ustawić dwie blaszki z wyrośniętym ciastem na kratce piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 30 minut. Wyjąć na kratkę i zostawić na godzinę. Następnie obkroić nożem przy brzegach blaszki i wyłożyć chleb na kratkę.

Kolacja w czasie sesji!

38 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowy chleb, teraz już sklepowych nie kupuję, bez porównania :) Taki tostowy, drożdżowy też muszę spróbować, zapiszę sobie do zrobienia!
    Hmm obstawiam, że zjadłaś tą z dżemem, awokado i ricottą z truskawkami :D Albo zamiast tej z awokado to z miodem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo! dwie trafione! :)
      awokado i miód - tak i tak. ^^
      jeszcze jedna tylko...

      Usuń
    2. Uj, napisałam, a wczesnijszych komentarzy nie przeczytałam, no ale zgadłamxD^^

      Usuń
  2. Nie no, tym razem zaszalałaś :D Nigdy nie robiłam chleba, a Ty już potrafisz zrobić świetny drożdżowy.
    A zjadłaś... Z dżemem, z ricottą i truskawkami i z... szynką i ogórkiem? :> Bo ja bym te zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszotka !
    Na pewno tę z masłem orzechowym i truskawkami ;)
    myślę też że tą z szynką i awokado oraz tą z miodem i gorgonzolą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie, które wypisałaś, poza tą z masłem orzechowym. :)

      Usuń
  4. Gryzłabym po kawałku z każdej ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. kochana moze jakis dietetyczny przepisik wrzucisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale ja rzadko jem dietetyczne rzeczy ;<

      Usuń
    2. A coś ciekawego z philadelpią z milką?

      Usuń
    3. a może by tak wafle ryżowe z philadelpią z milką? dietetycznie i smacznie :))

      Usuń
    4. niezdrowe :(

      Usuń
    5. wafle niezdrowe? :D

      to może jakiś pumpernikiel? :D

      Usuń
    6. A coś z camembertem? :)

      Usuń
  6. Chyba to bedzie moj pierwszy chleb :D musze go zrobic !

    OdpowiedzUsuń
  7. poproszę z gorgonzolą i miodem:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piotrek, ty do każdego na jedzenie się wbijasz, już do garów, a nie! :D

      Usuń
  8. Takich kanapek nie da się nie kochać! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. uwieeelbiam połączenie masła orzechowego, ricotty i truskawek <3 omnomnom te kanapki tak ładnie wyglądają :D

    ciekawie brzmi ten dżem, chyba zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A już chciałam zgadywać, ale dziewczyny mnie wyprzedziły. ^^
    Sama nie wiem którą bym wybrała. Ciężki wybór bo wszystkie pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ty to jesteś genialna! :)
    Biorę z miodem i gorgonzolą i masło orzech., ricotta i truskawki! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. odgadłam wszystkie! chyba dobrze Cię znam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetne kanapki:) chce wszystkie:d

    OdpowiedzUsuń
  14. mnie kusi ta maslo orzechowe ser i truskawki ;D i ta z awokado bo nigdy nie jadalam awokoda ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie piękne kanapeczki, super wariacje :)
    A taki domowy chlebek musi byc pyszny

    OdpowiedzUsuń
  16. Miód i gorgonzola- to musi być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  17. ser pleśniowy i czerwone winogrona - polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. zapach domowego chlebka niezastąpiony ;)
    często robię sobie kanapki w dwóch wersjach- wytrawnej i słodkiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. A ja bym wybrała te z awokado, miodem i.. truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszne, kolorowe kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. chciałabym zrobić!
    ależ Ty jesteś inspiracją... :D

    OdpowiedzUsuń
  22. muszę spróbować właśnego wypieku chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja bym zjadła tą z awokado i twarożkiem i tą z gorgonzolą <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...