sobota, 27 kwietnia 2013

Kremówka z masą krówkową i solonymi orzeszkami ziemnymi - szybka i łatwa!

Nie przepadam za ciastami z kremem.
Odkąd pamiętam, nie lubiłam babcinych tortów (w których notabene była mistrzynią), nadmorskie gofry kupowałam jedynie z owocami i sosem (koniecznie karmelowym lub toffi!), a desery lodowe zawsze zamawiałam bez chmurki bitej śmietany.

Moja kuzynka uwielbia kremowe ciasta. Eklerki, w-z'ki, napoleonki, i te różne takie, których nazw nawet nie znam. 
Sama nie lubię - więc nie piekę, a że Ewa raz na pół roku przylatuje ze Szkocji do Polski...
...ubijam na sztywno śmietanę 36% i przekładam nią blaty francuskiego ciasta. ;)


Kremówka.
''Omamuniu, jakie to dobre!'' - wzdycham z zachwytem po pierwszym kęsie.
To naprawdę jest GENIALNE i zupełnie nie przesadzam.
Tak ROZPUSTNIE PYSZNEGO ciasta nie jadłam od WIEKÓW - w dodatku z kremem! :O
Wyobrażacie sobie najlepszą kremówkę na świecie, którą ktoś dodatkowo przełożył masą krówkową i solonymi orzeszkami ziemnymi. 
Na dodatek w ogóle się przy tym nie natrudził!

Brzmi jak marzenie?
Tak! 
Pyszne, słodkie, kremowe, uwodzicielskie...odpłyniecie, obiecuję. 
Nawet, jeśli nie lubicie ciast z kremem... ;)


 
Za ABSOLUTNIE BOSKI przepis dziękuję Domowym Wypiekom.

Kremówka z masą krówkową i solonymi orzeszkami ziemnymi
/blacha 20x30cm, ok. 16 porcji/
(wartość energetyczna 1 porcji - ok 350 kcal)


Składniki na blaty:
  • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (najlepiej robionego na maśle) każdy po ok. 320 g
Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki (36% tłuszczu)
  • 250 g serka mascarpone
  • nasiona z jednej laski wanilii (można zastąpić łyżeczką pasty waniliowej lub 20 g cukru waniliowego)
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (390g)
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych

2 płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie płaty ciasta francuskiego i ponakłówać widelcem. Pozostawić ciasto na blaszkach do uzyskania temperatury pokojowej. Piec w tempreturze 200 stopni około 20 - 30 minut do uzyskania złocistego koloru. W czasie pieczenia blatów ciasto będzie rosło i powstaną nierówności, które należy nakłówać co jakiś czas, aby ciasto nie było zbyt wyrośnięte. Upieczone balaty wyłożyć na kratkę i odstawić do wystygnięcia.


Głęboką blaszkę o wymiarach ok: 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Każdy z upieczonych blatów przyciąć (najlepiej nożem z piłką) do wymiarów blaszki. Włożyć do niej pierwszy z blatów. 


Masę krówkową rozpuścić w kąpieli wodnej, w celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji.  Rozłożyć ją równomiernie na pierwszym blacie. Należy to robić sprawnie, gdyż masa szybko gęstnieje. 


Orzeszki ziemne posiekać na mniejsze kawałki i posypać po masie krówkowej.

Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać (nie ubijać kremówki zbyt długo, może się z niej oddzielić masło). Stopniowo dodawać serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Gotowy krem rołożyć równomiernie na gotowym blacie z orzeszkami i masą krówkową. Przykryć drugim płatem ciasta (stroną nakłówaną widelcem do masy śmietankowej). Wstawić do lodówki na ok. 1h. Przed podaniem obficie oprószyć cukrem pudrem.


 

Czas na ciasto francuskie

37 komentarzy:

  1. Brzmi naprawdę pysznie:)
    Genialny pomysł z tą masą krówkową i orzeszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Osobiscie tez nie lubie bitej smietany, jednyna jaka strawie jest ta domowa, ale to tez tylko czasem..:)
    Ale ta kremowka wyglada obleeeeednie przez te orzeszki! Dostałam ślinotoku! Aaaa!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam za maślanymi kremami, ale ten nie jest maślany i wygląda cudownie:))
    Muszę przestać wchodzić na Twojego bloga jeśli będę głodna, bo grozi to obślinieniem monitora;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rocksanko, ty nasz mistrzu! Ja jako miłośniczka ciast z kremem, jestem tym deserkiem zachwycona, i koniecznie zrobię nie dzieląc się z nikim! ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis, do tego na pysznym francuskim cieście ;) ja nie lubię kremowych ciast, ale to tak kusząco wygląda *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. Ok. Nie lubię ciast z kremem, ani lodów z bitą śmietaną. Ale dawaj mi tą kremówkę, TERAZ :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O Bosz. jak ostatnio za mną taka chodzi, naprawdę*_*

    OdpowiedzUsuń
  8. Cóż.. i tak mnie nie przekonałaś. Za dużo śmietany kremówki jak dla mnie w jednym kawałku ; d

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada fantastycznie :)
    ja lubię ciasta z kremem o ile nie sa mocno zamulające.

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja ciasta z kremem lubię, szczególnie napoleonke, a takie ciasto to bym zjadła tu i teraz *.*

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszymy się że smakowała, bardzo apetyczne zdjęcia ! :)

    Pozdrawiamy :*

    OdpowiedzUsuń
  12. wyszło idealne :) sądzę, że wszystko co wchodzi spod Twej ręki jest idealne i inaczej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  13. krówka i orzeszki? uwielbiam to połączenie! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Same pyszności u Ciebie! aż ślinka cieknie :D
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. też nie przepadam za bitą śmietaną i jak desery lodowe zamawiam, to bez bitej śmietany - swoją drogą mega ubogo wtedy wyglądają, dlatego lepsze od takiego deseru jest mcflurry ;)
    to we wro masz taki zielony ogródek?

    OdpowiedzUsuń
  16. Sadystko, jestem na diecie! ;D Za to bułeczki z poprzedniego wpisu zrobiłam. Chyba wystarczy jeśli napisze, ze nie zdążyłam zrobić zdjęcia? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny blog i pyszny przepis, pewnie skorzystam ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Jesteś w agencji statystów ? ;> Można wiedzieć w jakiej ?

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham twój blog !
    Jaka bomba !
    Zazdroszczę odwagi w jedzeniu takich rzeczy.

    Wpadniesz ?
    http://dreameremilia.blogspot.com/
    Dopiero zaczynam kariere na blogspocie, tak więc prosze o wsparice i rady ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo lubię ten drugi obrazek!:-))

    OdpowiedzUsuń
  21. Ile ważysz, jeśli mogę wiedzieć? I jak wykryli, spostrzegli się, że masz anoreksję? Zmagam się z jedzeniem od bardzo dawna i czasem czuję, że nie daje rady, a boję się prosić o pomoc. Jeśli trafię do szpitala psychiatrycznego inni odbiorą mnie jako "psycholke".

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie przepadam za kremowymi ciastami, ale twoje wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. błaaaaaaaaaaagam, zaproś mnie na kawałek (albo trzy!) tej kremówki! :D jest GENIALNA!

    OdpowiedzUsuń
  24. przepis zapisany, wypróbuję na 100%! zakochałam się... :) uwielbiam takie połączenia (słodko-słone)!

    Karola

    OdpowiedzUsuń
  25. Kochanie, aż musiałam do Ciebie napisać. Masz takie wrażliwe, mądre oczy. Zajrzałam tutaj przez przypadek i przejrzałam archiwum... Maleńka trzymaj się ( ! ! ! ), jestem myślą z Tobą.
    Ps. Widać ile serca i pracy wkładasz we wszystko. Jak do tego kolorowo, jestem pod wrazeniem.
    Aaa i to nie SPAM, żeby nie było. :))))

    OdpowiedzUsuń
  26. Oh nawet nie próbuję wyobrazić sobie jak cudowne było to ciasto ! *.*

    OdpowiedzUsuń
  27. Słodko tu :)) to lubię, podobnie jak solone orzeszki w ciastach i deserach :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Tęczo, a co Ty na to, aby w następnej (lub jeszcze następnej;) notce dać kilka propozycji ciast na dzień matki *efektownych acz nie za trudnych...;)* bo kompletnie brak mi pomyslow a dzien ten się zlibza i zbliza tuz tuz! mam tez pytanie o przepis na klasyczny sernik krakowski, ale to w dalekiej przyszlosci. pozdrawiam i proszę o odpowiedz, oby prędką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz co, w tajemnicy zdradzę, że sama na dzień matki planuję upiec pyszny sernik, także przepis na niego na pewno się tu ukaże. :)
      planuję jeszcze w przyszłym tygodniu upiec dość proste, kruche ciasto z owocami - może ono zainspiruje Cię jako słodki prezent dla mamy? :)

      Usuń
    2. Moze! Czekam więc.

      Usuń
  29. +dziękuję za odpowiedz (prędka:))

    OdpowiedzUsuń
  30. Roxy, jak Ty to robisz, że jesz takie pyszne rzeczy i jesteś taka drobniutka? : ) liczysz kalorie czy coś? Może jakiś sport? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...