wtorek, 23 kwietnia 2013

Ciastka owsiane Jeżyki - lepsze, niż ze sklepu!

Padło hasło ''Jak się spotkamy, to upiekę jakieś ciasteczka.'', więc przejrzałam wszystkie swoje
ciasteczkowe przepisy, które zapisywałam w zakładkach z myślą 'kiedyś to zrobię!'.
Dziwne, ale teraz nie wydawały mi się już tak atrakcyjne, jak wtedy.
Zupełnie przypadkiem, przeglądając różne blogi, trafiłam na TEN przepis.
Orzechy, płatki owsiane, masa krówkowa, czekolada i...wiedziałam, że muszę je zrobić. 
Nie kiedyś, nie potem - właśnie teraz! :)
Ciastka mają przypominać popularne, kupne Jeżyki.
To nie prawda.
Są lepsze. :)
Lepkie, lekko ciągnące, zaklejające usta niczym cukierek krówka.
Przyjemnie chrupią orzechowym miksem złożonym z pekanów, orzechów włoskich i ziemnych.
Dacie wiarę, że nie mają w sobie mąki, a jedynie zmielone płatki i orzechy?
I wcale nie są przesłodzone! W całym przepisie są tylko 4 łyżeczki cukru! 

W przepisie nie było rodzynek, ale przez to ciasteczka wydawały mi się mniej jeżykowe.
Po upieczeniu posypałam ciacha namoczonymi rodzynkami, które następnie polałam roztopioną, gorzką czekoladą.


Ciasteczka owsiane Jeżyki, z karmelem i orzechami
/ok. 30 ciasteczek/
(wartość energetyczna 1 ciastka - ok. 160 kcal)

Składniki:
  • 100g masła lub margaryny
  • 140g masy krówkowej
  • 2 żółtka
  • 160g płatków owsianych
  • 110g orzechów ziemnych solonych
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 100g orzeszków ziemnych
  • 50g pekanów
  • 50g orzechów włoskich
  • 260g masy krówkowej
  • 50g rodzynek (do posypania upieczonych ciastek)
  • czekolada do polania (opcjonalnie)
W misce mieszamy masło, 140g masy krówkowej, żółtka, zmielone płatki owsiane, zmielone 110g orzeszków ziemnych oraz cukier. Uzyskaną masę zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 30 min w zamrażalniku. W międzyczasie na patelni podprażamy przez około 5minut posiekane orzechy ziemne, pekany i orzechy włoskie. Dodajemy 260g masy krówkowej i podgrzewamy mieszając aż do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 165 stopni i w międzyczasie wyjmujemy z zamrażalnika masę. Z masy formujemy kulki, które obtaczamy w orzechach pomieszanych z karmelem, układamy na papierze do pieczenia, rozpłaszczamy łyżką i pieczemy w piekarniku przez 12 minut, a po tym czasie przez kolejne 2 minuty w włączonym termoobiegiem. Ciastka studzimy na kratce, po czym ewentualnie ozdabiamy namoczonymi rodzynkami i polewamy czekoladą.

26 komentarzy:

  1. Muszę kiedyś upiec ciasteczka owsiane. Te Twoje... Nic dodać nic ująć. Muszą być nieziemskie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś szalałam na punkcie jeżyków :) Domowa wersja musi świetnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym zjadła *.* Domowe jeżyki, ommm!

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe jeżyki? brzmi świetnie i mega słodko, zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej, muszą być pyszne! *______*

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie! Uwielbiam jeżyki, ale te są na pewno o niebo lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  7. to ja też chcę się z Tobą spotkać, jak na spotkania takie ciasteczka pieczesz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też bym się podpięła pod takie ciasteczkowe spotkanie :)

      Usuń
  8. fajny pomysł z tymi domowymi jeżykami , pewnie bardzo słodkie ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Z takich składników to musi być sama przyjemność :D

    OdpowiedzUsuń
  10. wszystko, co domowe, jest lepsze od tego sklepowego! (;

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe jeżyki? Daj trochę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ślinka cieknie:) fantastyczne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiem, że może piszę to w nieodpowiednim miejscu i jeszcze jako anonim, ale chciałabym nawiązać z Tobą kontakt mailowy, może mogłabyś mi pomóc, bo mam podobne problemy, jakie opisywałaś na tym blogu. Bardzo mi zależy. Napisz, proszę, jak mogłabym się z Tobą skontaktować. Dodam, że nie prowadzę żadnego bloga.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy można w jakiś sposób nawiązać z Tobą kontakt mailowy np.? Nie wiem gdzie o to poprosic, a to ważne dla mnie...

      Usuń
    2. pisz do mnie na rkonkolska@gmail.com :)

      Usuń
    3. Dzięki, wkrótce napiszę. :)

      Usuń
  14. Jeżyki to chyba akurat jedne z samaczniejszych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię jeżyki, ale staram się ich często nie kupować, a Ty pieczesz takie pyszne i zdrowe i jeszcze z gorzką czekoladą*_* Muszę je zrobić!!! Dziękuję ślicznie, że takie przepisy podajesz;)

    OdpowiedzUsuń
  16. oooo.. cudeńka! mniam, weź parę podrzuć!

    OdpowiedzUsuń
  17. dlaczego tu są same takie pyszności, kiedy ja się odchudzam?! :(

    Karola

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...