poniedziałek, 18 lutego 2013

Ciasto jogurtowe z dżemem - szybkie, proste i pyszne

Jak zrobić fajne zdjęcie ciastu, które zniknęło za szybko? ;)
(Mało)fotogeniczna piętka i jogurtowa kromka posmarowana malinową konfiturą to wszystko, co mi pozostało.
Może wystarczy napisać, że jest delikatne i pulchne jak puchata poduszeczka?
I, że kojąco pachnie jak cieplutka kaszka manna z ulubionym dżemem...


...a może tylko tyle, że robi się je naprawdę błyskawicznie.
Prawie tak samo, jak błyskawicznie potem znika. ;)




Prostotą przepisu zachwyciłam się tutaj.

Ciasto jogurtowe z dżemem
/keksówka średniej wielkości/
(wartość energetyczna w 100g - 310 kcal/ jedna kromka 50 g - 155 kcal)


  • 3 jajka
  • 1 kubeczek owocowego jogurtu (150 g)
  • 180 g drobnego cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 płaskie łyżki dżemu truskawkowego (może być inny, ulubiony)

Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając, powoli wlewać jogurt.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmniejszając obroty miksera, wsypać ją stopniowo do miski.
Na końcu wlać masło i krótko zmiksować.
Keksówkę posmarować masłem, oprószyć mąką lub tartą bułką.
Wlać ciasto. Na wierzchu, małą łyżeczką wyłożyć dżem i wmieszać go w ciasto tak, by powstały wzorki - nie należy mieszać zbyt intensywnie.
Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić ciasto, piec 50-60 minut.
Po upieczeniu ostudzić w formie.



...czy wielkim grzechem jest, zakochać się w TAKIEJ piosence?

 

47 komentarzy:

  1. Zapiszę sobie ten przepis i w weekend zrobię z koleżanką! <3
    A piosenka cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki, już wiem jakie ciasto upiekę na weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny, prosty przepis. :D
    A Zaz uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tę piosenkę :)
    Porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. super ciacho , proste i smaczne <3 mniam ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, nie trzeba mnie do tego ciasta przekonywać, uwielbiam jogurtowe! :) jest takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne! Lubię wszystkie jogurtowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie szybkie ciasta lubie najbardziej:) zwlaszcza jak szybko znikaja;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pachnie jak kasza manna, urzekające stwierdzenie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale urocze, zapisuję i na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda naprawdę pysznie! Twoje zdjęcia są zawsze takie pozytywne :D
    A piosenka? Mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  13. haha to nie grzech, to raczej dobry uczynek :D

    OdpowiedzUsuń
  14. mam ochotę ostatnio na takie proste (i nie czekoladowe) ciasto! :)
    a w Zaz sama zakochałam się już jakiś czas temu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. też bardzo lubię ciasto jogurtowe, bardzo smaczne jest:)

    OdpowiedzUsuń
  16. na pewno zrobię bo wygląda smakowicie i jeszcze to serduszko :) mam tylko prośbę, mogłabyś napisać wymiary keksówki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. keksówka uniwersalnej, średniej wielkości, ok. 10x30 cm :)

      Usuń
    2. dziekuję za odpowiedź ;*

      Usuń
  17. wygląda super (mimo że już końcówka). zapisuję przepis i niedługo zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  18. serduszko z dżemu genialne;D Już bym ci ją zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, uwielbiam akie ciasta :)

    Mam pytanie: jakim aparatem robisz zdjęcia? :>

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmm bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ ten dżem sie uroczo prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudnie wygląda to serducho ♥ Na pewno ciasto pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  23. UWIELBIAM ciasta jogurtowe - są przepysznie aksamitne, delikatne, wspaniałe! Lubię też takie na maślance najlepiej w towarzystwie jakichś owocków ♥ Twój przepis wylądował w zakładkach, kiedyś wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda pysznie. :)
    Jogurtowe ciasta są smaczne. Spróbuj latem z owocami świeżymi,pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda baaardzo smakowicie. Przepis koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. From the glаss blowіng mаnufactuгing unit that is continue to in
    ορeration, to a lіve bаκery in which you can bаκe your ρеrsonal gооdies, workіng farms that you сan exрlorе and feeԁ the animals, and running pοttery mills.
    Ѕіtting down there οn your counter, it harԁly lοoks capable оf theѕe typеs of mіrаcles, but the
    to begin with timers and the sеaѕoned cookѕ aliκe will take delight in adԁing that ѕtаndard flavor to their beloveԁ dіshes.
    The lаnԁfill prolonged the аrea sο it can be chosеn to рroduce on.



    Here is my blog post :: pizza stone for ovens
    Also see my web page - blogspace.fr

    OdpowiedzUsuń
  27. mam pytanie :D wybierasz się gdzieś wakacje na jakiś festiwal np zeby można było Cię spotkać ;) ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Rekomendacja zdecydowanie udana :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Skusiłaś mnie tym ciastem, upiekłam dzisiaj i właśnie produkuję notkę w którym się pojawi ;). Oczywiście Cię podlinkowałam :).

    OdpowiedzUsuń
  30. Przejrzałam bardzo dużą część Twojego bloga i muszę powiedzieć, ze bardzo mi się podoba i chętnie dodałam go do obserwowanych. Jest tu tak przyjemnie i kolorowo, a śniadania wyglądają bardzo smakowicie :)
    Założyłam bloga niedawno:) Choruje na zaburzenia odżywiania i stwierdziłam, że chce pisać przebieg swojej choroby oraz to jak z niej staram się wyjść. Jeżeli będziesz miała ochotę, serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jogurtowe Ciacho to jedno z moich ulubionych ,zwałaszcza z lekką warstewką z galaretki brzoskwiniowej(dżemu). Py-szo-ta!!
    Piękne Ci wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto jest rewelacyjne, z tym że zwiekszyłam proporcje o 25% oprócz proszku do pieczenia, którego więcej niż w przepisie nie dodawałam (keksówka 30 cm), zmieniłam jogurt owocowy na naturalny i zmniejszyłam ilość cukru. Dżem powciskałam trochę do środka i nie mam go na wierzchu tylko znajduję dżemowe niespodzianki wewnatrz ciasta ;) Moje ciasto jest tak czy inaczej słodkie, tak więc jak ktoś woli troche mniej slodkie to polecam użycie jogurtu naturalnego. Ogólnie naprawdę super i z pewnością nie raz jeszcze zrobię to pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  33. I will try this! Loos delicious! I am following you on GFC, would be very happy if you did the same! Maybe you also wanna follow on facebook and bloglovin? Let me know!I am also hosting a giveaway. Kisses <3<3

    Love sushi and fashion
    Facebook page

    OdpowiedzUsuń
  34. Ależ mi połechtała podniebienie;)) Kiedyś piekłam z tego samego przepisu i jest pyszne ,muszę upiec ponownie.Dzięki ,że mi przypomniałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  35. i ten serduchowy kleks dżemu... ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Straszliwie to słodkie, nadaje się tylko do gorzkiej kawy, lepiej mniej cukru sypać.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciasto extra!!!! ja trochę zmodyfikowałam żeby nie by lo tak słodkie dodałam sok z cytryny+otarta skórka.Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, świetny pomysł z tym sokiem z cytryny i skórką *___*

      Usuń
    2. ile tego soku?

      Usuń
  38. Ciasto jest faktycznie bardzo smaczne.Robi się szybko i prosto.Ale na podane ilości składników za długi czas pieczenia. 40minut to góra. Ja piekłam swoje ciasto 30 minut i na 10 min zostawiłam jeszcze w gorącym piekarniku by "doszło".Gdybym piekła 50-60min jak podane to by się przypaliło,

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...