czwartek, 10 listopada 2016

Sernik Milka - najsłodsze urodziny


Najlepsze rzeczy w życiu przychodzą do nas wtedy, gdy najmniej się ich spodziewamy.


Wiem, że taki bilans ludzie zwykle robią z końcem roku - dla mnie jednak dzień urodzin to czas podsumowań.
To nie chodzi o przekroczenie magicznego ćwierćwiecza - w przeciągu tego roku ja naprawdę dorosłam.
No, może nie tak całkiem, bo dalej podążam za białym królikiem, maluję paznokcie na różowo i gubię się nawet we własnym mieście. 
Jednak w końcu zrozumiałam, co jest dla mnie właściwie ważne, i co, tak naprawdę, kocham.
Odnalazłam się dokładnie tam, gdzie wcześniej się zagubiłam.
I choć dla mnie jest to wciąż Kraina Czarów, tym razem znam jej ścieżki, którymi chcę podążać, szemrane zakątki, które omijam i miejsca, w których chcę być.


Po serniku Milky Way Magic Stars (z kultowymi, czekoladowymi gwiazdkami), przyszedł czas na sernik...całkowicie Milkowy! <3 :) 
Tu po prostu wszystko jest z czekolady Milka!
Ciasteczkowy spód, serowa masa, fioletowa polewa z białą czekoladą, no i...mnóstwo słodyczy Milka! :)
Istne szaleństwo! ;)
No, tak można (zacząć)świętować urodziny!
Coś mi mówi, że to będzie doskonały, długi weekend urodzinowy... :)

Pomysł na sernik wziął się od mojej wspaniałej...Cukrowej Wróżki, która już za kilka godzin dotrze do Wrocławia, by razem ze mną świętować! Czekam na Ciebie, Kochana! :* <3
Sernik Milka
/tortownica 18 cm/

spód:
  • 130 g herbatników Milka z czekoladą
  • 60 g masła
Pokruszone na piasek ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłożyć na spód, wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy. Na czas przygotowania masy serowej, spód schłodzić w lodówce.

masa serowa:
  • 600 g sera na sernik (u mnie z wiaderka ''Piątnica'')
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady mlecznej Milka, roztopionej w kąpieli wodnej, lekko przestudzona
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zmiksować do połączenia się składników. Wyłożyć masę serową na schłodzony spód, wyrównać, piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu, sernik przestudzić, a całkowicie ostudzony schować na noc do lodówki. Rano przygotować polewę.

polewa i wierzch sernika:
  • 100 g serka mascarpone
  • 70 g białej czekolady
  • 30 ml śmietanki 30%
  • odrobina fioltowego barwnika (dosłownie ciutkę na czubku noża!)
  • + słodycze Milka: u mnie ciasteczka krówki, ciastka milka wafer, czekoladowe pałeczki chocolilastix, cukierki karmelki, czekolada z ciasteczkami LU, czekolada biała, czekolada bąbelkowa z białym środkiem
W garnuszku, na małym ogniu podgrzewać śmietankę z połamaną białą czekoladą, do momentu rozpuszczenia czekolady. Lekko przestudzić, dodać mascarpone i zmiksować na gładką masę. 
Schłodzić przez 30 minut w zamrażarce, aż polewa lekko stężeje.


9 komentarzy:

  1. Wszystkiego najlepszego!!������

    OdpowiedzUsuń
  2. Miały być uśmieszki :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecież to ma 487 kcal o boże jak dużo :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Muuu,takie Ciacho na pewno poprawi humor i może choć na chwilę zapomnisz o męce liczenia kalorii...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, uroczo i beztrosko! :)
    Chciałabym mieć taki tort na urodziny, nawet na 50-tkę! :*
    Wszystkiego najlepszego Ci życzę. Przede wszsytkim zdrowia, nieustannego cieszenia się z każdego dnia, szczęścia, wspaniałych przyjaciół zawsze u boku, miłości i spełniania marzeń - nawet tych najbardziej absurdalnych. :*
    Częstuję się kawałkiem, a po następny sięgam na insta, bo przyznaję, że moja miłość do białej czekolady i białych słodkości przewyższa wszystko. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkiego najlepszego!!! Dużo uśmiechu i radości, a nade wszytsko satysfakcji z życia :*
    Taki tort na urodziny to marzenie każdego - rozgoniłby myśli o upływających latkach :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo przypominasz Eugenie Cooney. Tylko troche większą :D Oczywiscie to na plus, bo ona jest zdecydownie za chuda.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...