sobota, 21 maja 2016

Sernik z bzem i białą czekoladą - pachnący majem


Ślepa jestem. Oślepiona majem.
Nic nie wiem prócz, że pachną bzy(...)
~ M. Pawlikowska-Jasnorzewska

Od tygodni mam nowy, ulubiony rytuał.
Po wypiciu porannej kawy, ubieram zdeptane już trampki i idę na godzinny spacer, 
błąkam się po okolicy, 
nie wiedząc trochę gdzie iść,
zrywam dziko kwitnące bzy, 
zamykam oczy, 
wdycham zapach wilgotnego powietrza 
zmieszany z duszącą słodyczą fioletowych kwiatów.

Wieczorami powietrze jest cięższe, trochę jak przed burzą, a w przydrożnych zaroślach śpiewają słowiki - wiecie, że takie są tylko w maju?
Zresztą, wcale nie musicie wiedzieć.
Wystarczy przecież zamknąć oczy 
i słyszeć i wdychać i czuć
maj.



Sernik bzowy jest iście zmysłowy.
To kwintesencja słodyczy i delikatnej lekkości maja.
Mocno kremowa, wręcz śmietankowa masa serowa o smaku białej czekolady.
Całość otulona lekką, niesamowicie smaczną chmurką bitej śmietany osłodzoną cukrem z płatkami bzu.
Wierzch zwieńczony świeżym bukietem kwiatów...
Uczta smaków i zapachów.
I tak łatwo się zapomnieć...

(pomysł na sernik zainspirowany przepisem na tort z bloga my-happykitchen.blogspot.com/ )
Sernik z bzem i białą czekoladą
/tortownica 16 cm/

- cukier z kwiatkami bzu - wymieszać 100 g cukru z 5 łyżkami płatków kwiatu bzu - odstawić do lodówki na ok. 24h)

spód:
  • 70 g herbatników maślanych
  • 50 g masła 

Ciasteczka wsadzić do woreczka, pokruszyć na piasek, np. uderzając w nie wałkiem do ciasta. Ciasteczkowy pył wymieszać z roztopionym w garnuszku masłem. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy oraz na boki, wyłożyć ciasteczkową masę, wyrównać, wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

masa serowa:
  • 600 g sera śmietankowego z wiaderka (u mnie ''Mój ulubiony'' z Wielunia)
  • 2 jajka
  • 50 g śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 30 g cukru (można dać wanilinowy, będzie jeszcze ładniej pachnieć)
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. 
Wszystko wrzucić do miski, zmiksować do połączenia się składników.
Na schłodzony, ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową, wyrównać,
piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez godzinę.
Po upieczeniu, sernik studzić w uchylonym piekarniku, następnie na noc wstawić do lodówki.
Rano przystroić wierzch :)

wierzch z kwiatami bzu:
  • 100 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru z płatkami kwiatu bzu
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i wszystko razem ubić.
Udekorować wierzch i boki sernika, przystroić świeżymi kwiatami bzu.



14 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Uwielbiam bez i zastanawiałam się też jak wykorzystać do w kuchni... Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a kwiatu bzu się je? :D
    i moja babcia jest z Wielunia ;) a pro po sera :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pozdrawiam babcię! :)
      kwiatu bzu się je, oj je

      Usuń
  3. Ten sernik wygląda obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie :) nie pomyślałabym, że te kwiaty są jadalne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, Roksana. :) Chciałabym zapytać się do klasy o jakim profilu chodziłaś w liceum? Na co dzień pracujesz w gabinecie stomatologicznym, tak? Mogłabyś napisać o tym coś więcej?
    Pozdrawiam, Ola
    PS chciałabym studiować stome - stąd moje pytania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja chodziłam akurat do klasy o profilu językowym. :) zero wspólnego z tym, co robię teraz :D
      ale na maturze zdawałam biologię :)
      jeśli chcesz iść na stomę - idź do biolchema :)

      Usuń
  6. Kocham maj, ale teraz kocham Go naj <3 dzięki Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Maj to magiczny miesiąc, można podczas niego dostrzec piękno otaczającego nas świata. Sernik jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie opada Ci sernik po otworzeniu drzwiczek ? i czy drzwiczki mam otworzyc od razu po wylaczeniu pierkanika? czy odczekac troche ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja otwieram zaraz po wyłączeniu piekarnika :)
      sernik mi zbytnio nie opada, bo za dużo też nie rośnie - sernik rośnie i opada wtedy, gdy zbyt długoo się miksuje jego składniki przed pieczeniem - miksujemy jedynie do połączenia się składników. :)

      Usuń
  9. Białej czekoladzie nigdy nie odmówię :P

    OdpowiedzUsuń
  10. A próbowałas robić sernik ale z sera twarogowego?masa nie jest wtedy lepsza?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, kiedyś robiłam tylko z takiego - sama mieliłam go najpierw w maszynce - serniki wychodziły pyszne!
      jednak dużo był z tym zachodu i roboty - tzreba było skręcić maszynę, przemielić ser raz lub dwa razy, wszystko było brudne, maszyna wydaje koszmarnie głośny dźwięk (co wyklucza pieczenie po nocach - sąsiedzi by mnie zabili :D) i potem trzeba się paćkać w tym i więcej mycia jest - więc zaczęłam robić serniki z sera z wiaderka - smakują w sumie tak samo, a jak szybko się je robi - wykonanie sernika zajmuje mi obecnie ok. 20 minut, bez pieczenia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...