sobota, 7 kwietnia 2012

upiecz sernik, mamusiu

Mój piekarnik rozgrzał do czerwoności już niejedną serową tortownicę.
Sernik truskawkowy, z malinami i białą czekoladą, chałwowy, z białymi michałkami, cappucino, z miodem i orzeszkami czy dyniowy, ten na korzennym spodzie...

Kradły serca, rozmiłowywały żołądki lub gładko odchodziły w zapomnienie, niczym zamknięty rozdział - taka dola początkującego samouka cukierniczego. ;) 


Jednak sernik mojej mamy od zawsze wiódł prym wśród ciast, o którym, po godzinie od postawienia na świątecznym stole, jedyne co można było usłyszeć to ''jak to, już nie ma?''
Ciężki, prawdziwie polski, na krucho-kokosowym spodzie, ze słodko rozmazującym się na podniebieniu serem, delikatnie ujmujący kwaskowatością soczystych brzoskwiń.
Prosty, bo bez mielenia.



Kuchenną pałeczkę przejmuje mama, a ja - tym razem bierna - czekając, rozpływam się w zapachu przypieczonej, kokosowej kruszonki...


Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
mojej mamy (na blachę o wymiarach 23x33cm)


Ciasto:
2 szklanki mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
50 g wiórków kokosowych
1 łyżka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego lub śmietankowego (nie mielonego)
1/2 szklanki cukru
4 jaja
1 cukier wanilinowy
1 budyń śmietankowy (bez cukru)

Kruszonka:
200 g wiórków kokosowych
200 g masła
1/2 szklanki cukru

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń

Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć na wysmarowaną masłem blaszkę.

Brzoskwinie pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na cieście.



Jaja z cukrem ubić, dodać cukier wanilinowy, budyń, na koniec twaróg. Lekko zmiksować, aby połączyły się z masą. Wyłożyć serową masę na pokrojone brzoskwinie. Wyrównać.


Składniki kruszonki zagnieść i posypać nią wierzch masy z sera.

Włożyć do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec przez 60 minut.
Po tym czasie-studzić ok. 1 godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Najlepszy po przespaniu nocy, a najlepiej dwóch w lodówce. :)


Spróbuj i zakochaj się i Ty! :)
Wielkanocne Smaki 2

14 komentarzy:

  1. uwielbiam z kokosową pierzynką <3 choć dawno nie jadłam! ja mam sernik też z brzoskwiniami, ale nieco inny ;)
    pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już na sam widok się zakochałam ^^ Proszę o poczęstunek ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia go robi- uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Maminy, czyli sprawdzony i na pewno pyszny. Już się zakochałam:).
    Ja też piekłam dzisiaj serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście można się zakochać :). I ten kokos mmm. Mamy mają to do siebie, że ciężko je przebić, gdy przychodzi do pieczenia ;p.
    Wesołych i smakowitych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  6. dopiero tutaj przyszłam, a na pewno zostanę na dłużej. jest pięknie i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. kocham wszystko co kokosowe!! pycha:*
    Wesołych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik wygląda niesamowicie i jeszcze z brzoskwiniami - pycha! ;)
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  9. faktycznie taki sam ;)

    a sernik mniaaaam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. sernik to najlepsze ciasto na świcie, nic nigdy tak mi nie posmakowało jak prawdziwy, Polski sernik !
    Życzę wesołych świąt spędzonych z mamą i osobami które kochasz <3

    OdpowiedzUsuń
  11. co mamine, to jednak najlepsze :)
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham serniki ;D U mnie nie robi ich mama, bo nie przepada za ciastami, ale za to babcie nadrabiają ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm kokosowa kruszonka! Moja mama nie piecze serników, za to rolady makowe wychodzą jej genialnie! W tym roku mój ukochany (choć nie ulubiony) sernik babciny zagości na stole.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...