niedziela, 8 kwietnia 2012

babka kajmakowa i królik biały

Ledwo dotarłszy od sutego stolika pełnego najlepszych specyjałów, prezentuje jeszcze ciepłe portrety mej pierwszej baby, a o tyle wyjątkowej bo odświętnej i takowo też przyodzianej. :)




Masę krówkową traktuję zwykle solo (patrz: po prawej, opis profilu), także jej utylizacja w postaci przesmacznego, mieciutko - wilgotnego wypieku była niczym wygrana na loterii. 
I trzeba przyznać, że taką wygraną lubią dzielić się (a raczej częstować) wszyscy (gdzie jest moja babka?).


Przepis zaczerpnięty z bloga Słodka Pasja, ode mnie jedynie psotna podmiana prażonych migdałów na tęczową posypkę. 


Babka kajmakowa

Składniki:
  • 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g masła
  • 300 g masy krówkowej
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
dodatkowo:
  • 40 g kolorowej posypki
sos kajmakowy:
  • 100 g masy krówkowej (dałam 160 g, bo akurat tyle mi zostało w większej niż standardowa puszce z Biedronki :D)
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkamoi migdałowymi.

Sos kajmakowy:
Składniki sosu wrzucić do garnuszka i wymieszać, podgrzewając na małym ogniu do  momentu połączenia się składników. Jeszcze ciepłym sosem polać babeczką, od razu potem udekorować kolorowymi wiórkami.  ^^

Smacznego, me słodkie łasuszki! ;*


Oczywiście korzystając z okazji i blogowej presji życzeniowej również
ja i mój puszysty kamrat - życzymy Wam rodzinnie pysznych, magicznych świąt, żółtych kurczaczków, białych króliczków i JAK NAJMNIEJ przemoczonych ubrań. ;)


Babki i babeczkiWielkanocne Smaki 2

34 komentarze:

  1. ajj kocham kajmak, ta babka to istne cudo:)

    jesteś śliczna, zamieścisz jeszcze jakieś swoje zdjęcie? słodki królik!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie. ^^'' ah, no i królik również! :)

      co do zdjęć personalnych - poczekamy, zobaczymy... :)

      Usuń
  2. wzajemnie :). Świetna, kolorowa babeczka i jeszcze do tego kajmakowa^^. Słodkiego króliczka masz :D.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie ;) Muszę kiedyś się na taką skusić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie polecam! :) kwintesencja miekkości, słodyczy i przesłodkiego zapachu :)

      Usuń
  4. Zapisuję przepis i wkrótce zrobię taką pyszną babkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. z przyjemnością - częstuj się. ^^ :)

      Usuń
  6. i jak najmniej problemów gastrycznych xdd

    Ta baba wygląda bajecznie !

    + czekam na przesyłke ^^

    OdpowiedzUsuń
  7. króliczek nie jest różowy :( mogę go pomalować? :D
    identyczną babeczkę mam ale z migdałami :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawi mnie jej smak. krówka była bardzo wyczuwalna?
    i czy babka była słodka? bo mój mazurek jest BARDZO słodki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. babka jest genialna Fairy! ja troszkę mniej cukru wypałam i małocukrolubni się rozpływają nad babeczką :D

      Usuń
    2. popieram - jest genialna :D również z przepisową ilością cukru. :)

      Usuń
    3. no dwie rekomendacje to już pewniak :D

      Usuń
  9. mi babka smakuje <3 i rodzince też! Ojciec jadł ciepłą jeszcze, Mama też ciągle skubie a kot aż się trząsł gdy mu kawałek dałam

    OdpowiedzUsuń
  10. cudownie wygląda! wesołych i spokojnych świąt! ;*

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja masy krowkowej nie lubię XD
    Słoooooooooooodki króliczek, wesołych! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oo, bardzo chętnie. w takim wypadku skorzystamy podwójnie:D

    OdpowiedzUsuń
  13. naprawdę piękna babeczka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka piękna i kolorowa babka! Kajmakowej jeszcze nie jadłam:). Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym taką babkę!;D
    Chociaż wczoraj zjadłam ok. 15 kawałków różnych placków i muszę sobie je dzis odmówić.:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam :D
    Prezentuje się niezwykle smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Co robisz że jestes taka chuda? Też chce taka być.;)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda pysznie. Zrobię następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ta babka zapewnie podbiła by serca niejednego z domowników. Trzeba wypróbować kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Babka kajmakowa to super pomysł. Mam dodatkowe punkty za ogrom kolorowej posypki na wierzchu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękna babka..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  22. o boziu! to zdecydowanie coś dla mnie <3
    uwielbiam wszystko co z karmelem, toffi, krówką czy jak kto woli ;P
    na 100% zrobię ją na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Babka wygląda super, na pewno zrobię na święta :>

    Mam pytanie... myślisz że kisiele, galaretki i budynie to zdrowe przekąski? Która najzdrowsza? Którą lubisz najbardziej ? :>

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...