Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie.
Paulo Coehlo
A ja wymarzyłam sobie sernik - znowu! :)
Jednak nie byle jaki.
Słodko-słone to ostatnio nasze ulubione smaki.
Słodkie kontrasty, słone skrajności - perfekcyjne połączenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXz_TWbaaP1oFxk-mfRDFG3PEbyCtopovDHVtIHv3d8ePb0PUOVjOHDFbX74hKe1zgdCqpEjSy8jDacZvC_41mFCBH_QdOSpvubmbQdCMESFBm7KVj6HoHaTkakUZa81D2sQBNzlRaR5Pw/s1600/slony+karmel+sernik+750_1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaWyt4r9zT5AowiF_Gq6_qh0p2HnSW6_r3jUUfGOxdHHmJDQqwzUEPVaBmUC_iBwQTm9IhjxoUOn0fKAnAATuRs60-PKGzuPrMieN77OYDTn361xBPIrIoYG4FNDgY7Xau9BRh56wleK_9/s1600/slony+karmel+sernik+750_8.jpg)
Cud, miód i orzeszki!
Czy można lepiej opisać TEN sernik? ;)
Masło orzechowe w słodkiej masie serowej, spływający na boki solony karmel, lekko słone ciasteczka owsiane na spodzie i chrupiące, słone orzeszki ziemne na wierzchu...
Sernik - bajka, sernik - marzenie.
Marzenie na miarę najsłodszych pragnień! :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_52NQ8gSIG9u_WgTSt-28rYkta5NeJiiJ294bf38ie7CJ8nnd8Bcs2SJni_ZKTDTDEjVF_3cE0a2KSpV9YzbKdxcxI3F3IJSZlp3wYhAV9N52B05eqqx89WEPMVFeOIJSp-4Uy5F-7q1G/s1600/slony+karmel+sernik+750_5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh79cfXPRj0PjOdhUC-tGThjkX3xn4GQ-FkjvMeMqi3WX74iupBO6mMLI0wRBh_wVN8S-WWz9N6xhZCMzns2VmEQCkN2gPSlgXQxggNPQfDV7ma1wygkU1oSTt7OF1qxiNm7IilnBHXv_7U/s1600/slony+karmel+sernik+750_9.jpg)
Sernik z masłem orzechowym i słonym karmelem
/tortownica ok 20-23 cm/
spód ciasteczkowy:
- 200 g ciasteczek owsianych
- 50 g masła
Spód schłodzić w piekarniku na czas przygotowania masy serowej.
masa serowa:
- 500 g sera zmielonego, na sernik (użyłam Mój Ulubiony, z wiaderka)
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 300 g masła orzechowego - dałam z kawałkami orzeszków
- 125 ml śmietanki 30%
- opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g cukru
Na schłodzony, ciasteczkowy spód wylewamy masę serową i pieczemy serniczek w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez 50 minut. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
Po ostudzeniu, chłodzimy sernik w lodówce, najlepiej przez całą noc.
słony karmel:
- 4 łyżki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 8 łyżek śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki soli morskiej (dałam himalajską)
- + kilka orzeszków ziemnych na wierzch sernika
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaNlaaXfPB-Pp1dptMLJ1oJTFOCxL00-WhR_VPegtKUCRIpZBr4XC9C_cQJSQRQ2xl-O6KLEqhuI3q3e5zNLhdQ0D_Fnsq_9HBrBg-i6dCilE51xMQgMdQR3QmsXccUNKhep_-cAzzs3PR/s1600/slony+karmel+sernik+750_13.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRiHDQxz8s0Dvd8MiRyPIq-gfObT21CZZ_dPt7TjEcH5C7oJ0RJPs9ykXNWdq6og90Jz2TV9UXKlz89_DsrnkrJCvx9X8-L6qz-OL0O7MFKvdczm6A20Eunnxn8UYsofN8MHzCyDm_Bxm_/s1600/slony+karmel+sernik+750_12.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiL3C5UwqNYmg2GpbIwR1tMsofHMNcNXCyWg8cVriJxxwkxzyKk5EKAC6D-HormIPRewZPFPMXdlDciwR7Ti0YlLCjIzUYAOMtRbLWQ_uIIDTgRMjL7nMwe87xIr7969yt8Az_6zMV_DGtA/s640/18033410_1475555722494508_5614398345274283828_n.jpg)
Wspaniale wygląda -:)
OdpowiedzUsuńAle pyszny serniczek na pięknym zdjęciu!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńCytat- idealny :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie- czego użyć do masy serowej zamiast śmietanki? mogę zwyczajnie pominąć? :)
myślę, że spokojnie obejdzie się bez śmietanki :)
UsuńW takim razie będę testować! :)
UsuńSłony karmel i masło orzechowe zdecydowanie mnie kupiło, robię ten sernik! Na 26 maja będzie idealny, zwłaszcza, że moja mama kocha serniki :D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na dzień matki - mam nadzieję, że serniczek będzie smakował mamie i Tobie! :) <3
Usuń50 minut na pewno wystarczy żeby ten sernik był dopieczony?
OdpowiedzUsuń