sobota, 6 maja 2017

Sernik z masłem orzechowym i słonym karmelem



Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie. 
Paulo Coehlo

A ja wymarzyłam sobie sernik - znowu! :)
Jednak nie byle jaki.
Słodko-słone to ostatnio nasze ulubione smaki.
Słodkie kontrasty, słone skrajności - perfekcyjne połączenia.


Cud, miód i orzeszki! 

Czy można lepiej opisać TEN sernik? ;)
Masło orzechowe w słodkiej masie serowej, spływający na boki solony karmel, lekko słone ciasteczka owsiane na spodzie i chrupiące, słone orzeszki ziemne na wierzchu...
Sernik - bajka, sernik - marzenie.
Marzenie na miarę najsłodszych pragnień! :)

Sernik z masłem orzechowym i słonym karmelem
/tortownica ok 20-23 cm/

spód ciasteczkowy:
  • 200 g ciasteczek owsianych
  • 50 g masła
Ciasteczka rozkruszyć na piasek (np. za pomocą miksera, lub w woreczku, uderzając w niego wałkiem do ciasta :)). Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, dodać pokruszone ciasteczka, wymieszać i taką masę rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy.
Spód schłodzić w piekarniku na czas przygotowania masy serowej.

masa serowa:
  • 500 g sera zmielonego, na sernik (użyłam Mój Ulubiony, z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 300 g masła orzechowego - dałam z kawałkami orzeszków
  • 125 ml śmietanki 30%
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 g cukru
Ser miksujemy z jajkami, żółtkami, cukrami, masłem orzechowym i śmietanką - tylko do połączenia się składników.
Na schłodzony, ciasteczkowy spód wylewamy masę serową i pieczemy serniczek w nagrzanym do 170 stopni piekarniku, przez 50 minut. Po tym czasie, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.
Po ostudzeniu, chłodzimy sernik w lodówce, najlepiej przez całą noc.

słony karmel:
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej (dałam himalajską)
  • + kilka orzeszków ziemnych na wierzch sernika
Na głęboką patelnię wsypujemy cukier, rozprowadzamy go po całej powierzchni. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do momentu, w którym zacznie się rozpuszczać, następnie mieszamy i czekamy, aż zbrązowieje. Zaraz po tym wlewamy wodę i bardzo energicznie mieszamy, aby składniki się połączyły. Uwaga - będzie pryskać i robić hałas! :)  Gotujemy jeszcze chwilę, cały czas energicznie mieszając i powoli dolewając śmietankę. Podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut, dodajemy masło oraz sól, mieszamy. Po lekkim ostygnięciu smarujemy powierzchnię sernika. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi i ew. kryształkami soli, na brzegach serniczka.




9 komentarzy:

  1. Ale pyszny serniczek na pięknym zdjęciu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytat- idealny :)
    mam pytanie- czego użyć do masy serowej zamiast śmietanki? mogę zwyczajnie pominąć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że spokojnie obejdzie się bez śmietanki :)

      Usuń
    2. W takim razie będę testować! :)

      Usuń
  3. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słony karmel i masło orzechowe zdecydowanie mnie kupiło, robię ten sernik! Na 26 maja będzie idealny, zwłaszcza, że moja mama kocha serniki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super pomysł na dzień matki - mam nadzieję, że serniczek będzie smakował mamie i Tobie! :) <3

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...