piątek, 7 kwietnia 2017

Nocny chleb pełnoziarnisty - weekendowe śniadanie



I lubię nocą słuchać gwiazd. Są jak pięćset milionów dzwoneczków.
Mały Książe, Antoine de Saint-Exupéry


I nocą, gdy wracam do domu i spoglądam w niebo, to nawet te pół księżyca, też mnie zachwyca. 
Zasypiam z melodią gwiazd w głowie.
A rano, rano piekę chleb, pachnący ciepłem, domem, dobrem. 
Chleb pachnący szczęściem, które w dodatku można dzielić, 
kromka po kromce.

I to nie żadna magia (choć może jednak! ;)), ale ten chlebek rośnie właśnie przez taką noc.
Zarabiasz go przed snem, a o poranku już pieczesz - i ot, za moment, cieszysz się smakiem świeżej, jeszcze ciepłej kanapki z roztapiającym się na niej masłem...
Czy to nie doskonały, leniwy poranek...? 



Nocny chleb pełnoziarnisty 
/1 bochenek, długa keksówka/
  • 350 g mąki pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka cukru + łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • garść płatków owsianych do obsypania chlebka
Zrobić rozczyn - do podgrzanego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki - wymieszać dokładnie i odstawić na ok 10 minut, aż rozczyn się ładnie spieni i urośnie.
W dużej misce wymieszać mąki, cukier, sól - dodać spienione drożdże i ciepłą wodę - wymieszać i zagnieść wszystko w gładkie i elastyczne ciasto. 
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch chlebka skropić zimną wodą i obsypać płatkami owsianymi -  przykryć całość ściereczką i schować na noc do lodówki.
Rano wyciągnąć chlebek na 30 minut przed pieczeniem - żeby się ocieplił i ciut podrósł jeszcze.
Wsadzić go do nagrzanego na 190 stopni piekarnika - piec chlebek przez 40 minut, po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić lekko przed krojeniem na kromeczki. :)

4 komentarze:

  1. Przepiękne zdjęcia! :) Jestem zachwycona nad urodą zdjęć i tego wspaniałego chlebka. :) Az mam ochotę na solidną kromke! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Magiczny Chlebek :)<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama kiedyś dość często robiła sama chleby, ja nigdy nie próbowałam... ale zamierzam :D Chociaż wiem, że taki domowy chleb zjada się dziesięć razy szybciej niż kupny, haha :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie idealny pomysł na leniwe i dłuuuuugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...