wtorek, 14 czerwca 2016

Pavlova z truskawkami - truskawkowy tort bezowy


''Przeszłości nie można zmienić, ale można się z niej wiele nauczyć.''
Czas, Alicja po drugiej stronie lustra


I przychodzi CZAS, by wyciągnąć w końcu lekcję, dla siebie.
Bo CZASEM nie wszystko jest takie, jak nam się wydaje.
I choć CZASU nie da się cofnąć,
CZASAMI warto zatrzymać się, by zmieniać bieg przyszłości.
Dwa dni spędzam nad morzem niczym tydzień na urlopie.
Powietrze świszcze mi we włosach i w głowie, palcami przecinam wiatr,
a stopy przykrywam kolejną, wzburzoną falą.
Przypływ - odpływ.
Wdech - wydech.
Już wiem, czego nie chcę.
Ale wiem też, czego chcę.
Szczęście jest podróżą, nie celem.
Niebo jest błękitne i wciąż tak czyste.
Wolność smakuje puchem białych obłoków.

A ta bezowa pavlova wygląda jak taki pierzasty obłoczek i w dodatku smakuje nie-biań-sko!
Chrupiąca z zewnątrz - ciągnąca, piankowa i słodziutka w środku - prawdziwa beza idealna!
Do tego śmietankowy krem z mascarpone i soczyste, polskie truskawki....
Czego więcej potrzeba, oprócz błękitnego nieba? ;)


Pavlova z truskawkami - truskawkowy tort bezowy

bezowe blaty (wszystkie składniki w temp. pokojowej):
  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru i ciągle miksować, aż do uzyskania błyszczącej, gęstej masy. Dodać sok z cytryny - zmiksować. Następnie dosypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać w białkową masę.
Na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą łyżki nałożyć masę, formując dwa bezowe krążki - mniejszy i większy (ok 10 i 15 cm średnicy).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i piec bezy jeszcze przez ok 75 minut. Studzić w uchylonym piekarniku przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.

krem śmietankowy:
  • 150 g śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 150 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 1 łyżka cukru pudru
+ truskawki do dekoracji

W misce, za pomocą miksera, ubić na sztywno śmietankę z serkiem. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Na większym blacie rozsmarować 2/3 kremu, rozłożyć truskawki. Przykryć mniejszym blatem, wierzch posmarować pozostałym kremem i udekorować resztą truskawek. :)

6 komentarzy:

  1. Wymarzona :), taka jak Ty <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wyglądasz z tym bezowym obłoczkiem :) Musiał być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczę, ale Ty piękna jesteś! Podziwiam nie tylko urodę, ale też Twoją siłę i zachwycam się słodkościami, a właściwie ich zdjęciami. Do tej pory tylko patrzyłam, ale dzisiaj piekę sernik bounty jako 1, potem wypróbuję inne przepisy, będą idealne na parapetówkę :). Pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, Kochana! :*
      sernik butny jest super, mam nadzieję, że i Tobie tak posmakuje :)
      pozdrawiam ciepło :) <3

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...