''Przeszłości nie można zmienić, ale można się z niej wiele nauczyć.''
Czas, Alicja po drugiej stronie lustra
I przychodzi CZAS, by wyciągnąć w końcu lekcję, dla siebie.
Bo CZASEM nie wszystko jest takie, jak nam się wydaje.
I choć CZASU nie da się cofnąć,
CZASAMI warto zatrzymać się, by zmieniać bieg przyszłości.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4dmtYiBfYv_vPZGy05Ud-XfH0G5-p4XqYIAGBEKyBMZWAwR_3Zu4B7WXluBqGzt0nn1pZh2l5YkgpzH0DN3dflfoXPgeuxiwihvgP1ZsgtjDGjkddy_7sqK8CZOMg_pLAPk3xdbyftZ8E/s1600/3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAw5HLDrnBO0vVhWfYAC24Y1Pk-v0G9N7iSB0DptIFzHDMEj2VAjk7qMIf3yiK73YmdNrLyJ9tNcSSa1KmMaIc0xtiWmxo0JaeYeWggaTe0BANzg0xCm-_X6TmJmzTT3DFFxLTYOUE_F7J/s1600/4.jpg)
Dwa dni spędzam nad morzem niczym tydzień na urlopie.
Powietrze świszcze mi we włosach i w głowie, palcami przecinam wiatr,
a stopy przykrywam kolejną, wzburzoną falą.
Przypływ - odpływ.
Wdech - wydech.
Już wiem, czego nie chcę.
Ale wiem też, czego chcę.
Szczęście jest podróżą, nie celem.
Niebo jest błękitne i wciąż tak czyste.
Wolność smakuje puchem białych obłoków.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiI2hHXhpVq5f9j0WY9SItt4VOTzX57xiacMnDw4YjDMyS9p6Gq_Fp4f-wo-6TBbZXR0tcL9ERWQNQGaksJMre3Hg2pVKvRo8M9tDHY6HOzuH_c6JJBdZwGmaitkWJy4oo1QnErQc9GhY1f/s640/7.jpg)
A ta bezowa pavlova wygląda jak taki pierzasty obłoczek i w dodatku smakuje nie-biań-sko!
Chrupiąca z zewnątrz - ciągnąca, piankowa i słodziutka w środku - prawdziwa beza idealna!
Do tego śmietankowy krem z mascarpone i soczyste, polskie truskawki....
Czego więcej potrzeba, oprócz błękitnego nieba? ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEigvX2dsvuGs4hCo9B8HnYfc9RxrNnpFXDxb4Ti5YS9BKVj4JrgvKVT3Fo0oDjt-zMkYdMRR11pn4RXWjSClyCSJkPlBBhHkmYQXp2_ljlENZDqloZXeHiiVfmbuUlLnVFzz_Ch4Wl60g8l/s1600/1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEji63rJilhR8HW1iAIYXUXOiivLa58NTc70LAlprXyYn48KgeIc3xH6hrw08HrE6vSQYx-4UVe9P9W4Ib_cdiUtPurInT5EGLMnCDHcm3Q0geU9y0S37jnpWom1w-sSvk4pLGgT4rA4c2rf/s1600/2.jpg)
Pavlova z truskawkami - truskawkowy tort bezowy
bezowe blaty (wszystkie składniki w temp. pokojowej):
- 5 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą łyżki nałożyć masę, formując dwa bezowe krążki - mniejszy i większy (ok 10 i 15 cm średnicy).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i piec bezy jeszcze przez ok 75 minut. Studzić w uchylonym piekarniku przez kilka godzin, a najlepiej całą noc.
krem śmietankowy:
- 150 g śmietanki 30% (schłodzonej)
- 150 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
W misce, za pomocą miksera, ubić na sztywno śmietankę z serkiem. Pod koniec ubijania dodać cukier.
Na większym blacie rozsmarować 2/3 kremu, rozłożyć truskawki. Przykryć mniejszym blatem, wierzch posmarować pozostałym kremem i udekorować resztą truskawek. :)
Wymarzona :), taka jak Ty <3
OdpowiedzUsuńPyszota!!! :-)
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądasz z tym bezowym obłoczkiem :) Musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńKurczę, ale Ty piękna jesteś! Podziwiam nie tylko urodę, ale też Twoją siłę i zachwycam się słodkościami, a właściwie ich zdjęciami. Do tej pory tylko patrzyłam, ale dzisiaj piekę sernik bounty jako 1, potem wypróbuję inne przepisy, będą idealne na parapetówkę :). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAga
dziękuję, Kochana! :*
Usuńsernik butny jest super, mam nadzieję, że i Tobie tak posmakuje :)
pozdrawiam ciepło :) <3