sobota, 1 marca 2014

Mini pączki z serka homogenizowanego

Chyba nie jestem mistrzem w robieniu pączków, ale może to dobrze, że brak mi wprawy w smażeniu na głębokim oleju? ;)
Te urocze maluchy nie należą do najprzystojniejszych pączków świata, ale za to są:
* poważnie pyszne,
* leciutkie jak chmurka (''serio zjadłam już 5?'')
* znikające w oka mgnieniu (''nie zjadłam tylko 5?'')
* lekko cynamonowe,
* pachnące wanilią,
* do zrobienia w (niecałe) 30 minut
Banalne?
Raczej idealne!
Nie tylko dla pączkowego laika... ;)
Te pączki wypatrzyłam na Moich Wypiekach i tam też zobaczycie, jak perfekcyjnie okrągłe powinny (bo chyba powinny) one być.
Moje ciut się rozkudłały, ale ej, podobno liczy się wnętrze. :)
Miękkie, puszyste, uzależniająco pączkowe...

Mini pączki z serka
homogenizowanego
/ponoć wychodzi pełny duży talerz, ale ja spokojnie zapełniłam dwa :D/
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
Dodatkowo:
  • drobny cukier do wypieków wymieszany ze zmielonym cynamonem (na 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu)
Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. 
W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru.
Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze.

dla tych pączków serio można stracić głowę... ;)

...dla tradycyjnych w sumie też :)...

...a najlepiej, dla TAKIEJ piosenki:

12 komentarzy:

  1. wspomnienie dzieciństwa ;)

    pozdrowienia :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pięć takich maluszków to chyba nawet nie równowartość jednego tradycyjnego pączka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodkie są :) Takie na jeden gryz!

    OdpowiedzUsuń
  4. takie niekształtne są jeszcze bardziej urocze :) no i samo to, że sama je zrobiłaś - to już tym bardziej napawa do chęci zjedzenia, na pewno są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. też je robiłam, ale bez dodatku cynamonu :) moje wyszły kształtne, na szczęście!;) załączam zdjęcie https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1/1621897_659482060757906_1715186063_n.jpg

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się ta ich szybkość wykonanie zdecydowanie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie muszę je wypróbować! ;) nie lubię kupnych pączków, ale te smażone w domu to niebo a ziemia ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. z mamą robimy te z serka i też nie zawsze wychodzą okrąglutkie, ale za to zawsze smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. moja babcia takie czasem robiła, wspaniałe są :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne te pączusie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmm... wyglądają przepyszne :) Chętnie bym się skusiła. Też często inpiruję się moimi wypiekami. Aktualnie zrobiłam coś a'la Dorotkowe spiralki :)może by Ci zasmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowicie wyglądają te pączusie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...