wtorek, 27 sierpnia 2013

Chlebek cukiniowy z malinami, pełnoziarnisty

Jak Wam mijają ostatnie dni wakacji sierpnia?
Ja, wstaję o 10 z minutami, a gdy sąsiedzi przygotowują obiad, jem śniadanie na tarasie.
Popołudniami jeżdżę na rowerze do parku Szczytnickiego albo leżę na ogródku w stroju kąpielowym, starając się uszanować to, co dało mi 10 dni nad morzem...
Wieczorami piję koktajl z (ostatnich) malin, póki jeszcze są.
Z tych, co mi zostaną piekę chlebek.
No, a dokładniej ciasto, które jak chlebek wygląda, a jak dobre ciasto smakuje. :)
Ojjj, i to jak smakuje!
Delikatnie słodkie, wilgotne, sycące i...pełnoziarniste!
Dalibyście wiarę, że ma w sobie cukinię? ;)
Założę się, że nie!
Bez obaw - nie wyczujecie jej w smaku - a jedynie w obłędnej, mięsistej konsystencji! :)
Przekonajcie się sami - sezon cukiniowy trwa! :)
Chlebek cukiniowy z malinami, pełnoziarnisty
/keksówka 23x12 cm/
(wartość energetyczna w 100g - ok 370 kcal, kromka 60 g - ok. 220 kcal)
  • 1 jajko + żółtko
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g cukru
  • szklanki startej, obranej cukini
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ok. 70 g malin 
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i natłuść formę do pieczenia ciasta (lub wyłóż papierem do pieczenia).
2. W dużej misce ubij razem jajka, olej, cukry aż uzyskasz gładką masę. Wmieszaj w to startą cukinię.
3. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Dodaj suche składniki do mokrych i połącz je dokładnie za pomocą łyżki.
4. Maliny delikatnie oprósz mąką (by nie puściły za dużo soku) i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
5. Przełóż masę do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez 90 minut lub do suchego patyczka (sprawdź podczas pieczenia! :))

Zanim pokroisz i skonsumujesz ciasto - poczekaj, aż dobrze wystygnie! :)


ja bardzo lubię, a Wy? :)


Spróbuj też moich innych przepisów na pyszne, słodkie chlebki!

38 komentarzy:

  1. Ale cudownie wygląda! Uwielbiam chlebki różnego rodzaju, a zwłaszcza takie słodkie z malinami :) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj w końcu po wiekach poszukiwań dorwałam maliiinki i jeszcze dużo ich było :D

    OdpowiedzUsuń
  3. SUPER. A jak cukinia wpływa na konstystencję ?

    OdpowiedzUsuń
  4. O Ty! Widzisz, zgadłam na FB :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię cukiniowe wypieki! Z malinami musi być podwójnie smaczny taki chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. kurcze, wyglada mi troche na zakalec :x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uroki ciast z cukinią ;)

      Usuń
    2. takie zakalce to ja akurat lubię :D

      Usuń
  7. ale wy sie czepiacie tych zakalcow. zakalce sa najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. słodki chlebek, wygląda świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł :) Zjadłabym z białym serem i miodem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jej- wygląda jak mój ukochany chlebek watykański!
    Podrzuć mi kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat dziś kupiłam duuużo malin, starczy i na owsiankę i na chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też dziś robiłam cukiniowy wypiek i faktycznie w ogóle nie czuć warzywa w słodkościach :) Podoba mi się ten przepis ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. super pomysł:) podoba mi się strasznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. znakomity chlebek! właśnie za to uwielbiam cukinię, można ją dodać do wszystkiego i wyczarować z niej takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja akurat uwielbiam warzywne wypieki, więc takim chlebkiem zajadałabym się bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmmmmmm chlebek z cukinią.. <3 Musi być pyszny. Chyba w najbliższym czasie zabiorę się za ten z masłem orzechowym i białą czekoladą z Twojego przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  17. chlepb z malinami ? :>
    o tym jeszcze nie słyszałam :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Roksana, czytajac, przegladajac Twojego bloga juz od ponad roku dochodze do wniosku, ze jestes osoba, ktora naprawde walczy z ed. Nie to co te setki blogow dziewczyn, ktore zamiast swojego imienia w sekcji "o mnie" pisza - "jestem walczaca z anoreksja X-latka. Bardzo chce zyc itd".
    Z calym szacunkiem do nich, ale one będą w tym tkwić naprawdę długo, bo wciąż się nakręcają, wciąż sobie powtarzaja "mam problem, to dla mnie trudne". Napisalam to nie jako Anonim, bo piszac takie slowa nie chce byc tchorzem, ktory pod otoczka anonimowosci pisze o tak znaczacych sprawach.
    Troche nostalgicznie to zabrzmialo, ale mysle, ze wiesz, co mam na mysli.
    Pozdrawiam Cie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ann ie - Twoje komentarze zawsze są takie ciepłe i kochane - dziękuję Ci za to, że we mnie wierzysz, takie słowa dopingują mnie w dalszej walce. :)
      Jestem mimo wszystko ciekawa, jak Ty sobie radzisz - odezwij się do mnie na maila! :*
      Pozdrawiam również :)

      Usuń
  19. odrzuciła mnie ta cukinia w połączeniu z malinami :P

    OdpowiedzUsuń
  20. mam wszystkie skladniki- pieke jutro ! mam nadzieje, ze posmakuje domownikom !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie! i daj znać, jak wyszło! :)

      Usuń
    2. zrobiłam ! i to z podwójnej porcji, bo w mojej rodzinie same glodomorry :D wyszedł pyszny, wilgotny, słodki, mięsisty, taki, jaki powinien być ;)

      Usuń
  21. Wygląda na wilgotny w środku, a takie są najlepsze! Wyczuwam dużą dawkę inspiracji- na pewno przetestuję przepis u siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam Twój sposób pisania postów, jesteś wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju, wiesz? ♥

    OdpowiedzUsuń
  23. zamiast żytniej - mogę użyć razowej? *-*

    OdpowiedzUsuń
  24. Rocksanko, a bardziej polecisz mi ten, czy dyniowy ^^ ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dyniowy, zdecydowanie! :)

      Usuń
    2. Koniecznie go zrobię, gdy dorwę dynię ;) a sądzisz, że zamiast nutelli nada się pokrojona czekolada i orzechy w całosci ? ;)

      Usuń
    3. tak, nada się! :) możesz kombinować z różnymi dodatkami - na pewno wyjdzie smakowicie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...