poniedziałek, 24 grudnia 2012

Tęczowych świąt + razowe pierniczki

Prezenty - spakowane.
Łososie - usmażone (Wy też nie lubicie 'bawić' się karpiem?)
Piernik - upieczony (wczoraj, o 24 na zegarze)
Sernik - chłodzi się w lodówce.
Stollen - drugi tydzień dojrzewa na parapecie.
Podłogi umyte, dywany odkurzone, królik zmieniony, paznokcie pomalowane.

...a pierwsza gwiazda na niebie?
Jeszcze się chowa...:)


Świąt tęczowych!
zagryzanych takimi zdrowymi, RAZOWYMI pierniczkami... :)



Genialnie pyszny przepis z Kwestii Smaku:

PIERNICZKI RAZOWE
/20 sztuk/
(wartość energetyczna 1 pierniczka z dekoracją - ok. 100 kcal)


1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
1/3 szklanki masła
1/2 szklanki brązowego cukru (demerara lub ciemnego muscavado)
2 - 3 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau (opcjonalnie)
skórka starta z 1 pomarańczy
1 i 2/3 szklanki mąki razowej (dałam pół na pół - żytnią razową i orkiszową pełnoziarnistą)
mieszanka przypraw piernikowych lub korzennych* 

1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 małe jajko

* 2 łyżki gotowej przyprawy piernikowej lub własnej mieszanki przypraw: 2 łyżeczki mielonego cynamonu, zmielone 3 goździki i 1/2 gwiazdki anyżu, szczypta gałki muszkatołowej

1 szklanka = 250 ml


 
Przygotowanie:
  • Do rondelka z grubym dnem wlać syrop klonowy, dodać masło, brązowy cukier, likier pomarańczowy i skórkę z pomarańczy. Podgrzewać na małym ogniu przez około 10 minut, aż cukier się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia i przestudzić (około 1/2 godziny).
  • W międzyczasie wymieszać w misce mąkę z przyprawami piernikowymi, mielonym imbirem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko oraz przestudzony syrop, wymieszać. Uformować miękką kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Odrywać małe kawałki ciasta i rozwałkowywać je na placki, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności. Foremkami wycinać dowolne kształty i układać na blaszce do pieczenia. Piec przez około 8 minut. Czas pieczenia w dużym stopniu zależy od grubości ciasta i wielkości wyciętych kształtów. Pierniczki dekorować mniej więcej dzień przed podaniem (np. polewą czekoladową, polewą kajmakową, lukrem (1 szklanka cukru pudru wymieszana z 1 białkiem).
 

27 komentarzy:

  1. Ale ci zazdroszcze wigilii...ja niestety jestem na oddziale.Sama. Wesolych swiat:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesołych, zdrowych, niezapomnianych Świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile prezentów:D Pierniczkowy misiek najlepszy!<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Te pierniczki są GENIALNE <3 takie małe arcydzieła sztuki! :D
    Tęczowych, kochana, tęczowych! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Smażony karp to moja ulubiona potrawa wigilijna:) Wesołych:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wesołych Świąt;) smacznej wieczerzy, bo z tego co napisałaś to pysznie będzie ;)
    Bardzo fajny pomysł pierniczkowi ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wesolych swiat:) pierniczki tak pieknie przystrojone - na pewno sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe pierniczki :) Wesołych, radosnych i spokojnych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pierniczki :) Ja również nie lubię męczyć się z karpiem, ale tradycja to tradycja :D
    Również Wesołych Świąt Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wesołych,zdrowych i spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. prześliczna choineczka i te pierniczki <3
    Wesołych i pełnych miłości Świat Bożego Narodzenia <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Przecudne Twoje pierniczki :) Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie śliczne pierniczki :). Wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń :*

    OdpowiedzUsuń
  14. ale piękne pierniczki! mam nadzieję, że Wigilia udana :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wesołych i słodziutkich, ociekających lukrem i pachnących przyprawami korzennymi Świąt ♥ ♥ ♥

    OdpowiedzUsuń
  16. wesołych i radosnych Świąt Rocksano :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pierniczkowy misio przebija wszystkie inne! ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. ale przepięknie przyozdobiłaś pierniczki, wyglądają naprawdę obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Super pierniczki <3
    Wesołych, Rocks! :**

    OdpowiedzUsuń
  20. Hehe . Królik zmieniony . ;DD
    Zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Tylko po co ta wartość kaloryczna podana :((

    Też zajadałam Łososia w Wigilię!

    OdpowiedzUsuń
  22. i jak po swietach? co jadlas w swieta?
    przytylaS? ograniczałas sie?

    OdpowiedzUsuń
  23. ale ładne te świąteczno choinkowe obrazki :-)) miłych dni Ci życzę piękna dziewczyno!

    OdpowiedzUsuń
  24. http://tymczasemunatt.blogspot.com/3 stycznia 2013 19:30

    foremki z Ikei !
    kurde a moje wszystkie zwierzaki wystąpiły w wersji polarnej otoczone białym marcepanem :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...