środa, 2 maja 2018

Sernik waniliowy z rabarbarem - witaj, różowy maju!


Z niekłamanym zachwytem wciąż obserwuje zmiany, jakie cyklicznie zachodzą z roku na rok.
Patrzę, jak w zwolnionym tempie wirują w powietrzu białe kłębki mleczy, powoli transformujących się w dmuchawce, latawce, wiatr.

Podkradam lawendowe i białe bzy z na pewno bezpańskich drzewek, by koniecznie każdy stół w domu miał wiosenny klimat, choćby do następnego ranka, gdy bzy zastaję już zupełnie zwiędłe.

Ulubione, różowe drzewa kwitną dokładnie tylko tydzień i siedem dni, nigdy dzień więcej nie przyszło mi cieszyć się pastelowymi liśćmi, które za moment, pokryte brudną purpurą, niczym nie przypominają już swoich poprzednich wcieleń.

Wiosna to zdecydowanie odwieczny czas przemijania w rozkwicie.
No i zdecydowanie, wiosenny róż przemija zbyt szybko!
Łatwo jednak sobie wydłużyć ten okres, piekąc np...ciasto z malinami, ale jeszcze wcześniej...sernik z różowym rabarbarem! :)
Dobra, wiem, że różowy rabarbar nie jest w Polsce warzywem łatwo dostępnym, ale warto pokombinować z naszym tradycyjnym, czerwonawym. :)
Ja, żeby poprawić sobie humor (i wizualne wrażenia spragnione różu ;)), dodałam do przygotowanego już rabarbaru odrobinę różowego barwnika spożywczego. 
Efekt? Sami zobaczcie - uwaga - nie będą wymagane różowe okulary! ;)



Sernik jest doskonały, jak z najlepszej cukierni - równy jak stół dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, nieprzesadnie słodki, wyważony, zbity, waniliowy z delikatnym, kwaskowatym rabarbarem na wierzchu.
Bez słodzenia - jeden z najlepszych w ostatnim czasie! :)




Sernik waniliowy z rabarbarem 
/tortownica 23 cm/

spód ciasteczkowy:
  • 160 g ciastek zbożowych
  • 30 g masła, roztopionego
Ciasteczka rozkruszyć na pył, najlepiej w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na spód tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i podpiec przez 10 minut w piekarnika nagrzanym do 175 stopni.
Wyjąć, ostudzić i przygotować masę serową.

masa serowa:
  • 500 g sera na sernik, mielonego (u mnie z wiaderka, ''Mój Ulubiony'')
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru - możesz dać więcej, będzie bardziej słodki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować do połączenia się składników - nie za długo - by nie napowietrzyć masy. 

Piekarnik nagrzać do 160 stopni, na dno nagrzanego piekarnika ustawić naczynię (np. brytfankę) wypełnioną 3/4 swojej wysokości zimną wodą.

Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód, wyrównać, wsadzić do nagrzanego piekarnika, tak, by na najniższym poziomie piekarnika znajdowało się naczynie z wodą - będzie ono parować naszą formę z sernikiem od spodu. Piec 50 minut, po upieczeniu zostawić sernik do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodzić go przez kilka godzin, lub najlepiej całą noc w lodówce. 

sos rabarbarowy:
  • 250 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • szczypta różowego barwnika spożywczego w proszku - jeśli chcemy uzyskać efekt różowego rabarbaru
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, do jej przykrycia (ok. 30 ml), odstawić na 10 minut.

Rabarbar pokroić na małe kawałki (łodyg nie obieramy). Umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, wanilią, dodać 1 łyżkę wody. Podgrzewać na małej mocy palnika, bez przykrycia, przez około 10 minut lub dłużej, aż do całkowitego rozgotowania się i zmięknięcia rabarbaru, często mieszając (w razie konieczności można dolać dodatkową 1 łyżkę wody). Gorący i rozgotowany zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać odrobinę różowego barwnika - jeśli używamy. Wystudzić sos w temperaturze pokojowej.

Sos rabarbarowy wyłożyć na powierzchnię sernika, wyrównać. Schłodzić, a potem podawać. :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...